Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup
Najsvetejše (foto: ARO)
Najsvetejše

Razstava Evharistični čudeži po svetu

27.04.2010, 16:14

Muzej krščanstva na Slovenskem bo v ponedeljek, 3. maja odprl mednarodno razstavo Evharistični čudeži po svetu, ki jo je finančno omogočilo Ministrstvo za kulturo. Razstavo bo odprl ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, na ogled pa bo do 19. septembra 2010.

Slovenska razstava je skrčena različica mednarodne razstave o evharističnih čudežih Miracoli Eucaristici nel mondo, ki jo je pred leti pripravil Carlo Acutis iz Milana pod patronatom Svetega sedeža. Celotno razstavo, na kateri je zbranih in predstavljenih 142 cerkveno priznanih evharističnih čudežev, si je možno ogledati na spletni strani.

Na razstavi Evharistični čudeži po svetu bo na ogled izbor 50 osrednjih evharističnih čudežev, ki so se zgodili v preteklih stoletjih na različnih delih sveta. Med njimi bo predstavljena tudi slovenska mistikinja Magdalena Gornik z Gore pri Sodražici (1835–1896), katere primer še čaka na uradno priznanje. Evharistični čudeži bodo razporejeni po državah, razdeljeni pa bodo v devet skupin glede na vrsto čudeža:

  • Duhovnikov dvom o resničnosti Jezusove navzočnosti, posvečena hostija krvavi ali se spremeni v krvaveče meso, posvečeno vino se spremeni v kri.
  • Ljudje v hostiji ali namesto hostije vidijo Kristusa.
  • Meso in kri sta do danes ohranjena.
  • Ohranjen okrvavljen korporal.
  • Posvečene hostije krvavijo, posvečeno vino se spremeni v človeško kri.
  • Ukradene ali oskrunjene posvečene hostije krvavijo, posvečeno vino se spremeni v kri.
  • Evharistični svetniki in drugi primeri.
  • Živali častijo Jezusa v evharistiji.
  • Mrtve stvari častijo Jezusa v evharistiji.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...