Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Tečaj Alfa

Slovenija | 26.04.2010, 10:05

V Celju pri svetem Jožefu poteka tečaj Alfa, ki je namenjen duhovnikom, pastoralnim delavcem in laikom. Tečaj Alfa, ki ga uporablja veliko župnij in skupnosti po vsem svetu je eden učinkovitih odgovorov na klic k novi evangelizaciji. Laiki lahko tako pod mentorstvom duhovnika učinkovito in nevsiljivo posredujejo vero svojim prijateljem, znancem in sorodnikom.

Tečaj Alfa je župnijski program za evangelizacijo, ki ga uporablja več sto katoliških župnij po svetu. Tečaj izvajajo župnije v Avstriji, Franciji, Španiji, Angliji, Italiji ter drugod po svetu kot del svojega rednega pastoralnega programa. Na ta način ima župnija nenehno „odprta vrata“ za oddaljene kristjane in neverujoče, ki jih je danes vedno več. Namen tečaja je predstaviti ljudem sporočilo Jezusa Kristusa, ki spreminja življenje. Tečaj vsebuje prvo oznanilo vesele novice, zato se imenuje Alfa (začetni tečaj). Trenutno poteka več kot 32.000 tečajev v več kot 155 državah po svetu, tudi v Sloveniji (Župniji Lucija in Portorož, Alfa za študente v Kopru).

Za Slovenijo je tečaj relativna novost, zato želijo po besedah duhovnika Tomaža Keteja s predstavitvijo spodbuditi duhovnike, župnijske skupnosti in vse kristjane k temu, da odgovorijo na klic k evangelizaciji. „To je klic sodobnega sveta, v katerem živimo in želimo odgovoriti na izzive, ki jih prinaša. „Kajti za Kristusovega učenca je oznanjevanje evangelija zahteva ljubezni.“ (Janez Pavel II.)

Tečaj Alfa pomaga verujočim, da na preprost, a učinkovit način omogočijo svojim prijateljem, družinskim članom, sosedom in znancem, da se srečajo z veselo novico o Jezusu in Božji ljubezni do človeka. Na ta način tečaj ni privlačen samo za ljudi ki ne poznajo krščanstva, pač pa tudi za veliko število krščenih, ki želijo na svež način odkriti svojo vero,“ je zapisal Tomaž Kete.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...