Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Stanislav Lipovšek v molitvi na Slomškovem grobu (foto: Nadškofija Maribor)
Stanislav Lipovšek v molitvi na Slomškovem grobu

V soboto posvetitev in umestitev drugega celjskega škofa

Slovenija | 22.04.2010, 13:28

V celjski stolnici Sv. Danijela bo v soboto posvetitev in umestitev drugega celjskega škofa. Na to mesto ga bo po prebranem papeževem pismu umestil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Catello.

V ponedeljek, 15. marca je apostolski nuncij sporočil, da bo novi celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, dosedanji stolni župnik v Mariboru in kanonik mariborske nadškofije. Spomnimo, da je prvi celjski škof od ustanovitve škofije leta 2006, dr. Anton Stres postal najprej mariborski nadškof pomočnik, nato pa ljubljanski nadškof, s tem pa je mesto celjskega škofa ostalo izpraznjeno. Po več kot enem letu je Celje le dobilo svojega novega škofa. Škofovsko posvečenje bo tako 24. aprila, ob 10. uri v stolnici Sv. Danijela v Celju.

Novi celjski škof, msgr. dr. Stanislav Lipovšek, je ob imenovanju namenil vernikom in duhovnikom naslednje besede:

Ob imenovanju za škofa v Celju je moja prva misel zahvala. Zahvala Bogu, ki me je poklical v duhovniško in sedaj še v škofovsko službo. Zahvala g. apostolskemu nunciju in po njem svetemu očetu, papežu Benediktu XVI. za zaupanje, s katerim me je poklical v to službo.

Po svojih skromnih močeh se želim z vsem srcem in vso močjo posvetiti in vključiti v delo, ki ga obsega škofovska služba v krajevni Cerkvi, služba za blagor Božjega ljudstva v celjski škofiji.

V tem trenutku želim pozdraviti duhovnike, redovnike, redovnice, diakone, bogoslovce in vse vernike celjske škofije in z njim vse ljudi, ki v srcu dobro mislijo. Veselim se škofovske službe v celjski škofiji, s katero me veže toliko prijateljskih vezi, ki so povezane z mojo rojstno župnijo Vojnik in z mojim dušnopastirskim delom, ki sem ga kot novomašnik začel v celjski župniji, v takratni opatijski cerkvi, sedaj stolni cerkvi sv. Danijela.

Moja hvaležna misel se v tem trenutku ustavi pri Mariborčanih, kjer sem dušnopastirsko deloval štiriintrideset let, od tega osemindvajset let v stolni župniji, v Slomškovi stolnici v Mariboru. Razumljivo, da slovo ne bo lahko.

Dobro se zavedam, da nova služba presega moje moči, vendar sem prepričan in v to globoko verujem, da je Gospod z menoj, on, ki daje rast in blagoslov našemu delu. Z nami je Božja Mati Marija, ki jo v celjski škofiji že stoletja častijo na mnogih krajih, posebej v škofijskem marijanskem svetišču v Petrovčah, na Sladki gori, na Svetih gorah in drugod. Z nami je sveti škof Maksimilijan in bl. škof Anton Martin Slomšek, glavni zavetnik celjske škofije, ki nas vse navdihuje s svojo pastoralno karizmo in tudi meni daje pogum in zaupanje, da lahko v tem trenutku rečem: "Hvala ti Gospod, da si me poklical. Tukaj sem, pripravljen izpolniti Tvojo voljo."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...