Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok (foto: Bogomir Štefanič)
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok

Civilna iniciativa: Zbrali bomo sto tisoč podpisov!

Slovenija | 21.04.2010, 15:13

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je na današnji novinarski sporočila, da so s podporo peticiji za družino zbrali že več kot 40 tisoč podpisov. Z zbiranjem pa bodo nadaljevali saj so prepričani, da jim bo uspeli zbrati vsaj sto tisoč podpisov.

Predstavili so tudi nestrokovno ozadje priprave družinskega zakonika. Glede na to, da je odbor za delo, družino in socialne zadeve preložil obravnavo omenjenega zakonika predlagajo, da se zakonik vzame iz postopka sprejemanja v državnem zboru ter se vrne v fazo priprave na ministrstvo. V predlogu zakonika so namreč tudi po mnenju pravne službe državnega zbora številne pomanjkljivosti in neskladja z zakonodajo.

Predlog družinskega zakonika nestrokovno pripravljen

Pridobljena dokumentacija potrjuje, da je ministrstvo predlog pripravilo brez strokovnih podlag in analiz, celo brez oblikovanja strokovne delovne skupine in v ozkem krogu ljudi. Prav tako pa je obravnavalo tudi vse prispele pripombe. Zato ni čudno, da je zakonodajno pravna služba Državnega zbora pri skoraj 45 odstotkih vseh členov ugotovila, da jih je potrebno pripraviti, pravijo v civilni iniciativi. Vodja Aleš Primc. „Izjava ministrstva, da ni prejelo „nikakršnih strokovno utemeljenih predlogov“ glede nasprotovanja izenačitvi zakonske zveze in istospolnih zvez ter posvojitvi in oddaji otrok v rejništvo istospolnim zvezam, je zato neutemeljena in žaljiva.“

Minister naj predlog zakonika umakne

Na zahtevo informacijske pooblaščenke je moralo Ministrstvo civilni iniciativi za družino in pravice otrok izročiti tudi mnenje Vrhovnega državnega tožilstva, ki je bilo sicer pripravljeno že oktobra lani. Vrhovno državno tožilstvo nasprotuje spremenjeni definiciji družine, izenačitvi zakonske in istospolne zveze ter posvojitvi otrok v istospolne zveze, svoje stališče pa utemeljuje s strokovno pravno argumentacijo. In kakšne so zahteve civilne iniciative? „Od ministra pričakujemo, da slab in nestrokovno pripravljen predlog Družinskega zakonika umakne iz postopka in se začne ukvarjati s pravimi problemi iz svojega delovnega področja“.

Od predsednice odbora za delo družino in socialne zadeve Andreje Črnak Meglič pa v civilni iniciativi pričakujejo, da bo vsem zainteresiranim dovolila udeležbo na seji, ko bo odbor obravnaval družinski zakonik.

Slovenija, Sociala
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...