Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Mladi za odpravo revščine in socialne izključenosti

Slovenija | 19.04.2010, 09:39

Na prostovoljstvo in njegov pomen bomo v Sloveniji kot tudi drugje po svetu opozarjali v zadnjem tednu aprila. V Sloveniji se tako danes začenja že 11. Festival prostovoljstva mladih, ki bo pod geslom Moč mladih - Tudi mi prispevamo k odpravi revščine in socialne izključenosti, potekal vse do nedelje.

V tem času bodo različne prostovoljske organizacije pripravile prireditve, namenjene poudarjanju pomena prostovoljstva mladih, nagrajevanju prostovoljcev in njihovi motivaciji za v prihodnje. Seveda so prireditve v okviru Festivala namenjene tudi pridobivanju novih prostovoljcev.

Festival prostovoljstva mladih se je v Sloveniji že dobro udomačil. Slovenska filantropija ga v sodelovanju z mnogimi organizacijami pripravlja že enajsto leto zapored. Do prihodnje nedelje bodo tako po vsej državi potekali različni dogodki povezani s prostovoljstvom. Izmed vseh prireditev je že tradicionalno najbolj obiskan osrednji dogodek, ki bo v četrtek na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. V dopoldanskem času bo za prostovoljce potekala forumska prireditev v stilu priljubljene pogovorne oddaje »Jasno in glasno«, organizatorji pa pripravljajo tudi posebno strokovno srečanje za mentorje prostovoljcev.

V Mariboru so festival prostovoljstva mladih pripravili četrto leto zapored, njegova naslovna tema pa je Dobim dam - občutim razliko, ki ga organizira Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka. V projektu jim je uspelo vzpostaviti mrežo 47 prostovoljskih organizacij v mestu, kar kaže na velik interes po skupnem delovanju.

Mentorica prostovoljcev Urška Breznik je povedala, da je festivalsko praznovanje v prvi vrsti namenjeno prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela.

V Celju bodo podelili priznanja vsem nominiranim prostovoljcem in nagrade Naj prostovoljcem leta 2009. Festival prostovoljstva se med drugim obeta še v Novi Gorici, v Krškem in v Velenju, pestro dogajanje pa napovedujejo tudi prostovoljci po drugih slovenskih mestih.

Mednarodni dan prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day) praznujemo vsako leto sredi aprila. Prvo praznovanje je bilo leta 2000, ko je aktivnosti pripravilo več kot sto držav, tudi Slovenija. Različnih praznovanj in prostovoljskih projektov se vsako leto udeležijo milijoni mladih po vsem svetu.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...