Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Letalo Adrie Airways kmalu zgodovina? (foto: www.adria.si)
Letalo Adrie Airways kmalu zgodovina?

Do preklica odpovedani vsi leti Adrie Airways

Slovenija | 17.04.2010, 09:25

Iz letalskega prevoznika Adria Airways so sporočili, da so do preklica odpovedani vsi leti iz oziroma do letališča Maribor. Od 6. ure zjutraj je namreč zaradi vulkanskega prahu z islandskega ognjenika, ki se širi po Evropi, zaprt celotni zračni prostor nad Slovenijo.

Ministrstvo za promet je zaradi oblaka vulkanskega prahu prepovedalo letenje v slovenskem zračnem prostoru do višine približno 10.500 metrov. Že od petka od 23. ure je bil sicer zaprt severni del slovenskega zračnega prostora. To je prva prepoved letenja v slovenskem zračnem prostoru po osamosvojitvi Slovenije in bo trajala do preklica. Iz Adrie Airways so še sporočili, naj se potniki za njene čarterske lete obrnejo na agencije, pri katerih so rezervirali aranžmaje.

Težave tudi drugod po Evropi

Zaradi oblaka vulkanskega pepela je tudi danes zaprt večji del zračnega prostora nad Evropo. Po oceni evropske organizacije za varnost letalskega prometa Eurocontrol je težave v letalskem prometu pričakovati tako danes kot tudi še nekaj prihodnjih dni. Po navedbah Eurocontrola se sicer oblak prahu pomika proti jugovzhodu oziroma jugu.

V Nemčiji so zaporo zračnega prostora podaljšali do danes do 14. ure, zaprtih pa je vseh 16 mednarodnih letališč v državi. Zjutraj so ponovno zaprli celoten zračni prostor nad Veliko Britanijo, potem ko so pred tem že odpravili nekaj omejitev. Enako velja za Irsko, kjer je bil v petek del zračnega prostora že odprt. Do 14. ure je zaprt zračni prostor nad Dansko, medtem ko so na Finskem vse polete odpovedali do nedelje do 14. ure po srednjeevropskem času. Na Švedskem so zjutraj odprli zračni prostor nad severnim delom države, medtem ko drugod ostaja zaprt. Do 14. ure je zaprt tudi zračni prostor nad severno Italijo ter vsa tri pariška letališča in še 11 drugih v Franciji. V Belgiji in Švici bo zapora zračnega prostora trajala do danes do 20. ure, na Nizozemskem pa vsaj do 14. ure. Popolnoma je zaprt zračni prostor nad baltskimi državami in Poljsko, kjer sicer pričakujejo okoli 80 delegacij iz tujine, ki naj bi se v nedeljo v Krakovu udeležile pogreba prejšnjo soboto preminulega predsednika Lecha Kaczynskega.

Na Islandiji, kjer bruha ognjenik, težav v letalskem prometu medtem ni, saj veter prah odnaša stran. Zaenkrat je odprt tudi zračni prostor nad Rusijo, so pa odpovedali polete na sever in zahod države. Sicer pa so večino poletov v Evropo že v petek odpovedale ameriške letalske družbe, prav tako so bili odpovedani številni poleti iz Avstralije, Nove Zelandije, Indije in Japonske v Evropo. Ameriška vojska je preusmerila tudi letala, ki iz Afganistana oziroma Iraka vozijo ranjene vojake, saj ta ne morejo pristati v Nemčiji, kjer imajo ZDA vojaško bolnišnico.

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...