Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Slovenija v znamenju največje čistilne akcije v svoji zgodovini

Slovenija | 17.04.2010, 01:26

Okoljska akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu, v kateri bo predvidoma okoli 200.000 prostovoljcev očistilo okoli 7000 divjih odlagališč odpadkov po Sloveniji bo zaznamovala današnji 17. april. V akciji, ki bo trajala od 9. do 14. ure, naj bi očistili 20.000 ton različnih odpadkov in jih večino tudi ločili.

Prostovoljci se bodo zbrali na približno 3000 zbirnih mestih, skupaj pa bodo po besedah organizatorjev skušali zbrati več kot 20.000 ton odpadkov. Organizatorjem - društvu Ekologi brez meja - je v okviru akcije sicer že uspelo pripraviti digitalni register divjih odlagališč - teh so doslej našteli 11.500.

Projekt se zgleduje po estonski akciji, ko je 3. maja leta 2008 v enem dnevu 50.000 prostovoljcev v petih urah počistilo 20.000 ton odpadkov. Z akcijo želijo Ekologi brez meja zmanjšati število divjih odlagališč in bolj ozavestiti prebivalce za ločevanje odpadkov. V Sloveniji odpadke iz gospodinjstva ločuje le okoli 10 odstotkov prebivalcev, medtem ko v nekaterih drugih evropskih državah ločijo do 70 ali celo do 90 odstotkov gospodinjskih odpadkov.

V času vseslovenske čistilne akcije bo na slovenskih cestah in začasnih odlagališčih odpadkov prisotnih več tovornih vozil, zato na Direkciji za ceste vse voznike pozivajo, naj bodo v času akcije pozorni na dogajanje v prometu in naj vozijo strpno.

Udeleženci so po sklepu akcije vabljeni na zaključne zabave v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, ki se bodo začele ob 17. uri in bodo trajale do 23. ure.

 

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...