Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Praznovanje ob 25. obletnici bolniške župnije v Ljubljani

Slovenija | 16.04.2010, 07:29

Ob 25. obletnici bolniške župnije v Ljubljani bo danes dopoldne v predavalnici Univerzitetnega kliničnega centra predstavitev razvoja in dela te župnije. Kulturni program bosta prispevala dramski igralec Gregor Čušin in Mešani pevski zbor dr. Bogdan Derč.

Ob jubilejni obletnici bo izšla tudi publikacija z naslovom: 25 let, bolniška župnija, v kateri bodo različni avtorji spregovorili o pomenu in delu bolniške župnije.

Bolniška župnija v Ljubljani je bila ustanovljena leta 1985 z dekretom ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja. Nadomestila je po vojni ukinjen Duhovnijski urad kliničnih bolnišnic v Ljubljani. Bolniška župnija trenutno pokriva Univerzitetni klinični center, Onkološki inštitut in Bolnišnico Petra Držaja. Gre za personalno župnijo, kar pomeni, da nima svojega ozemlja, ampak je namenjena določeni skupini ljudi, bolnikom, njihovim svojcem in zdravstvenim delavcem.

Bolniško župnijo vse od začetka vodi bolniški župnik msgr. Miro Šlibar. Glavno poslanstvo župnije je pomoč bolnikom in trpečim z metodo posnemanja Božjega usmiljenja in usmiljenega Samarijana. Izraz poslanstva se prepoznava v oznanjevanju, bogoslužju in dobrodelnosti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...