Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

20 let slovenskega skavtstva

Slovenija | 10.04.2010, 11:47

Letno gledališče Studenec blizu Domžal bodo pozno popoldne napolnili mladi v oranžnih srajcah in z ruticami okoli vratu. Zbrali se bodo na slavnostni akademiji ob 20-letnici ustanovitve Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter se spomnili najzgodnejših začetkov, pogledali, kako daleč so prišli in kakšna je njihova pot naprej.

31. marca 1990 je bil dan veselja

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je bilo ustanovljeno 31. marca 1990, takoj ko so delovanje skavtstva pri nas dovoljevale politične razmere. Prvi načelnik Peter Lovšin. “Leta 1984 se je porodila ideja, za katero je bilo potrebno vložiti za celih šest let truda, da smo formalno potrdili in ustanovili Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. 31. marca 1990 je bil dan veselja, saj je bila odpravljena ovira po svobodnem združevanju deklet in fantov v skavtsko gibanje. Ne gre pozabiti na dejstvo, da je bilo združenje katoliških skavtinj in skavtov prva katoliška organizacija, ki se je ustanovila po letu 1945.”

Dvajsetletnico vnovične prisotnosti v Sloveniji je združenje pričakalo kot ena največjih mladinskih organizacij v Sloveniji. Ima več kot 4 tisoč članov, ki delujejo v 72 lokalnih enotah - stegih. V tem času je pomembno prispevalo k razvoju mladih in ozaveščanju varstva okolja. Pripravili so številne tabore, čistilne akcije in druge projekte. Eden najodmevnejših dogodkov je bil vseslovenski skavtski tabor leta 2008, najpomembnejši del skavtske vzgoje pa je program, ki ga izvajajo na tedenskih srečanjih.

V življenju mora biti človek pogumen, mora biti vztrajen, mora biti potrpežljiv

Za skavte je pomembno, da tudi v težkih trenutkih ostanejo zvesti svoji poklicanosti, je pri zahvalni sveti maši ob rojstnem dnevu združenja dejal nadškof Anton Stres, ki je tudi sam skavt. “V življenju mora biti človek pogumen, mora biti vztrajen, mora biti potrpežljiv, mora biti pol zaupanja in optimizma; in ne sme se ustaviti pred nobeno preizkušnjo, pred nobeno težavo. Tukaj nam je ravno Jezus v svojem trpljenju še poseben zgled.”

Skavtstvo je svetovno gibanje, ki ga je v začetku 20. ustanovil angleški častnik Robert Baden Powell. Danes šteje več kot 40 milijonov članov. Skavtstvo je po zamisli ustanovitelja način življenja. Skavtom je skupno veselje do življenja v naravi, druženja, pustolovščin in pripravljenost na izzive, osebno rast in pomoč sočloveku.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...