Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Stres skavtom: V življenju mora biti človek pogumen

Slovenija | 01.04.2010, 10:44

V ljubljanski stolnici so se sinoči pri zahvalni maši, ki jo je daroval nadškof Anton Stres, zbrali skavti in skavtinje iz Slovenije in zamejstva. Z njo so se Bogu zahvalili za 20 let delovanja Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in ga prosili za blagoslov v prihodnje.

Prvi načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Peter Lovšin je v uvodu v sveto mašo najprej povedal, zakaj so se zbrali: "Pred dvajsetimi leti smo na današnji dan govorili o prihodnosti. Danes pa govorimo o preteklosti z namenom, da pri sveti maši darujemo pot, ki smo jo prehodili v teh dvajsetih letih."

V nadaljevanju je Peter Lovšin povedal, da pot do ustanovitve združenja ni bila gladka: "Leta 1984 se je porodila ideja, za katero je bilo potrebno vložiti za celih šest let truda, da smo formalno potrdili in ustanovili Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. 31. marca 1990 je bil dan veselja, saj je bila odpravljena ovira po svobodnem združevanju deklet in fantov v skavtsko gibanje. Ne gre pozabiti na dejstvo, da je bilo združenje katoliških skavtinj in skavtov prva katoliška organizacija, ki se je ustanovila po letu 1945."

Zbrani so na oltar položili ves trud zadnjih dvajset let in se spomnili tudi pokojnih članov združenja. Nadškof Anton Stres se je v pridigi skavtinjam in skavtom zahvalil za njihovo delo v krajevni Cerkvi in družbi, zatem pa je njihovo delo povezal z velikim tednom, v katerem smo. Omenil je trpljenje, s katerim se srečuje vsak človek. Za skavte je pomembno, da tudi v težkih trenutkih ostanejo zvesti svoji poklicanosti , je dejal nadškof Anton Stres in nadaljeval: "V življenju mora biti človek pogumen, mora biti vztrajen, mora biti potrpežljiv, mora biti pol zaupanja in optimizma; in ne sme se ustaviti pred nobeno preizkušnjo, pred nobeno težavo. Tukaj nam je ravno Jezus v svojem trpljenju, ki se ga spominjamo ravno v tem velikem tednu še poseben zgled."

Pri maši so sodelovali skavti in skavtinje, ki so po obhajilu in zahvali, nadškofa Antona Stresa sprejeli v steg Ljubljana 2. Z včerajšnjo zahvalno mašo še ni konec praznovanja skavtskega jubileja. Prihodnjo soboto, 10. aprila bodo imeli v poletnem gledališču na Studencu pri Domžalah še slavnostno akademijo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...