Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Neupravičeni napadi na papeža

Cerkev po svetu | 11.04.2010, 11:52

Kot je znano sta nedavno novinarski hiši New York times in Associated press objavili članke, v katerih obtožujeta papeža Benedikta XVI., da je sodeloval pri prikrivanju spolnih zlorab v katoliški Cerkvi na področju ZDA.

Novinarski hiši, ki se predhodno nista posvetovali s Cerkvijo, sta objavili novico v kateri trdita, da je bil sveti oče osebno vključen v prikrivanje spolnih zlorab tamkajšnjega pokojnega duhovnika Lawrenca Murphyja.

Na tovrstne objave novinarskih hiš se je odzval nekdanji tamkajšnji cerkveni sodnik duhovnik Thomas Brundage, ki je ostro obsodil nestrokovnost in nedoslednost objavljenih podatkov. Zaljubljen v resnico in bil naslov dokumentarnega filma, ki smo ga lahko v velikonočnem tridnevju spremljali na Televiziji Slovenija. In prav to je ena od značilnosti sedanjega papeža, ki ga ob razkritju grozodejstev zagrešenih s strani nekaterih duhovnikov, mediji dan za dnem napadajo.

Mediji navedli nepreverjene podatke

Naj navedemo nekatera dejstva. Nekdanji cerkveni sodnik v ZDA duhovnik Thomas Brundage, ki je leta 1996 sam nadziral sojenje duhovniku Lawrencu Murphyju, je izpostavil dejstvo, da sta novinarski hiši pomanjkljivo povezali neresnične podatke. Sedanji papež je v času sojenja kot kardinal vodil kongregacijo za nauk vere, ta pa je bila zadolžena za reševanje primerov spolnih zlorab znotraj Cerkve. Po Thomasovih besedah, je takratna kongregacija s kardinalom Jozephom Ratzingerjem na čelu, izjemno dobro opravila svoje delo. V primeru duhovnika Murphyja je zaradi duhovnikovega šibkega zdravja kongregacija sojenje začasno opustila in duhovniku omejila pastoralno dejavnost. Murphy je nekaj mesecev za tem umrl. Kljub njegovi smrti, še trdi Thomas, je bil Murphy v času smrti v sodnem postopku in nikakor ni bil oproščen dejanj, ki jih je storil. Ob tem je še opozoril, da sta omenjeni medijski hiši, v času sodnega procesa zoper pokojnega Lawrenca Murphija, objavili izjavo, ki naj bi jo sodnik sam podal, ob čeprav se ni nikoli pogovarjal s komerkoli od novinarjev. Po Thomasovih besedah je razločevanje med resnico in lažjo težka in zahtevna naloga, ki zahteva določen čas, tega pa si novinarski hiši nista vzeli, da bi podatke strokovno preverili. Objava v časopisih je torej pomanjkljiva, neresnična in nesmiselna, je še poudaril Thomas.

Cerkev ravnala nepristransko

Thomas Brundage je še povedal, da je Cerkev po njegovem strokovnem mnenju in mnenju mnogih Cerkvenih kanonikov, v omenjenem primeru ravnala nepristransko in korektno do vseh udeležencev v sodnem procesu. Ob tem, da se je takratni kardinal Ratzinger osebno srečal z žrtvami spolnih zlorab in je sam osebno sodeloval pri neštetih škofovskih konferencah na omenjeno temo, je danes papež Benedikt XVI. po Thomasovih besedah, v vseh pogledih najbolj zavzet in uspešen cerkveni služabnik na področju reševanja primerov spolnih zlorab v vsej zgodovini Cerkve. Žalostno je torej, da lahko mediji objavljajo nepreverjene novice, ali celo naročene novice, še bolj žalostno pa je to, da jim ljudje verjamejo, ne da bi sami to preverili.

Ostro proti pedofilom

Naj pri tem povemo, da se je prav papež Benedikt XVI. že od začetka svojega papeževanja zavzel za žrtve zlorab. 15. aprila 2008 odpotoval v Združene države. Še v letalu je rekel novinarjem: "Pedofile bomo strogo odstranili iz duhovniškega stanu – to dvoje absolutno ni združljivo. O grozodejstvih, ki pustijo nepopravljive poledice na otrocih, je spregovoril tako škofom, kot vsemu ljudstvu, zatem pa je, tako kot tri mesece kasneje v Sydneju, tudi sprejel žrtve zlorab. Pripravljenost, srečati se z njimi tudi po drugih državah," pa je papež znova izrazil tudi v petek.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.