Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Neupravičeni napadi na papeža

Cerkev po svetu | 11.04.2010, 11:52

Kot je znano sta nedavno novinarski hiši New York times in Associated press objavili članke, v katerih obtožujeta papeža Benedikta XVI., da je sodeloval pri prikrivanju spolnih zlorab v katoliški Cerkvi na področju ZDA.

Novinarski hiši, ki se predhodno nista posvetovali s Cerkvijo, sta objavili novico v kateri trdita, da je bil sveti oče osebno vključen v prikrivanje spolnih zlorab tamkajšnjega pokojnega duhovnika Lawrenca Murphyja.

Na tovrstne objave novinarskih hiš se je odzval nekdanji tamkajšnji cerkveni sodnik duhovnik Thomas Brundage, ki je ostro obsodil nestrokovnost in nedoslednost objavljenih podatkov. Zaljubljen v resnico in bil naslov dokumentarnega filma, ki smo ga lahko v velikonočnem tridnevju spremljali na Televiziji Slovenija. In prav to je ena od značilnosti sedanjega papeža, ki ga ob razkritju grozodejstev zagrešenih s strani nekaterih duhovnikov, mediji dan za dnem napadajo.

Mediji navedli nepreverjene podatke

Naj navedemo nekatera dejstva. Nekdanji cerkveni sodnik v ZDA duhovnik Thomas Brundage, ki je leta 1996 sam nadziral sojenje duhovniku Lawrencu Murphyju, je izpostavil dejstvo, da sta novinarski hiši pomanjkljivo povezali neresnične podatke. Sedanji papež je v času sojenja kot kardinal vodil kongregacijo za nauk vere, ta pa je bila zadolžena za reševanje primerov spolnih zlorab znotraj Cerkve. Po Thomasovih besedah, je takratna kongregacija s kardinalom Jozephom Ratzingerjem na čelu, izjemno dobro opravila svoje delo. V primeru duhovnika Murphyja je zaradi duhovnikovega šibkega zdravja kongregacija sojenje začasno opustila in duhovniku omejila pastoralno dejavnost. Murphy je nekaj mesecev za tem umrl. Kljub njegovi smrti, še trdi Thomas, je bil Murphy v času smrti v sodnem postopku in nikakor ni bil oproščen dejanj, ki jih je storil. Ob tem je še opozoril, da sta omenjeni medijski hiši, v času sodnega procesa zoper pokojnega Lawrenca Murphija, objavili izjavo, ki naj bi jo sodnik sam podal, ob čeprav se ni nikoli pogovarjal s komerkoli od novinarjev. Po Thomasovih besedah je razločevanje med resnico in lažjo težka in zahtevna naloga, ki zahteva določen čas, tega pa si novinarski hiši nista vzeli, da bi podatke strokovno preverili. Objava v časopisih je torej pomanjkljiva, neresnična in nesmiselna, je še poudaril Thomas.

Cerkev ravnala nepristransko

Thomas Brundage je še povedal, da je Cerkev po njegovem strokovnem mnenju in mnenju mnogih Cerkvenih kanonikov, v omenjenem primeru ravnala nepristransko in korektno do vseh udeležencev v sodnem procesu. Ob tem, da se je takratni kardinal Ratzinger osebno srečal z žrtvami spolnih zlorab in je sam osebno sodeloval pri neštetih škofovskih konferencah na omenjeno temo, je danes papež Benedikt XVI. po Thomasovih besedah, v vseh pogledih najbolj zavzet in uspešen cerkveni služabnik na področju reševanja primerov spolnih zlorab v vsej zgodovini Cerkve. Žalostno je torej, da lahko mediji objavljajo nepreverjene novice, ali celo naročene novice, še bolj žalostno pa je to, da jim ljudje verjamejo, ne da bi sami to preverili.

Ostro proti pedofilom

Naj pri tem povemo, da se je prav papež Benedikt XVI. že od začetka svojega papeževanja zavzel za žrtve zlorab. 15. aprila 2008 odpotoval v Združene države. Še v letalu je rekel novinarjem: "Pedofile bomo strogo odstranili iz duhovniškega stanu – to dvoje absolutno ni združljivo. O grozodejstvih, ki pustijo nepopravljive poledice na otrocih, je spregovoril tako škofom, kot vsemu ljudstvu, zatem pa je, tako kot tri mesece kasneje v Sydneju, tudi sprejel žrtve zlorab. Pripravljenost, srečati se z njimi tudi po drugih državah," pa je papež znova izrazil tudi v petek.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...