Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Župnija Griže se predstavi

06.03.2010, 21:35

V tokratni oddaji Iz življenja naših župnij, smo se vnovič ustavili v škofiji Celje. Predstavili samo župnijo Griže, ki se kot samostojna župnija omenja od leta 1754. Med pomembnimi osebnostmi župnije je bil župnik Ivan Goličnik, ki je dal v času svojega pastirskega poslanstva v tej župniji (1780 in 1808) prezidati in povečati prednico današnje župnijske cerkve.

Župnijo nam je podrobno predstavil župnik Jože Planinc, ki je povedal, da se meje župnije razprostirajo na severu po Savinji, na zahodu pa mejijo na župnijo Prebold. „Na Jugu nas obdajo dokaj visoki hribi Kamnik, Mrzlica in Gozdnik. Na drugi strani teh vrhov je župnija Trbovlje in Dol pri Hrastniku. Na vzhodu pa že mejimo na mestno župnijo sv. Cecilijo v Celju in Laško. Geografsko je zelo razgibana, na sredini župnije je dokaj visoki hrib Bukovica in Kotečnik, ki premore svetovno znano športno plezalno steno,“ je povedal župnik Jože Planinc.

Začetki župnije

Konec prvega tisočletja in tja do 14. stoletja je bilo to ozemlje sestavni del velike pražupnije Braslovče. Od 14. stol dalje je spadalo to področje pod župnijo Šentpavel, današnji Prebold. Od leta 1498 pa se omenjajo že stalni duhovniki vikarji, ki so stalno bivali v Grižah. Tudi del župnišča po besedah župnika sega v 16. stoletje. Matične knjige so se od srede 17. stoletja, ko so bile predpisane, samostojno vodile za sedanje področje župnije Griže. Kot letnica samostojne župnije Griže se navaja leto 1754. „Tako smo pred šestimi leti praznovali 250 letnico župnije. Leta 1998 pa 500 letnico stalne navzočnosti duhovnika v tem kraju. V teh 500 letih je na področju današnje župnije Griže, po sedaj znanih podatkih, delovalo 17 duhovnikov- vikarjev in 15. duhovnikov- župnikov. Tu je svojo duhovniško, kulturno narodnostno poslanstvo opravljalo tudi 51 duhovnikov kaplanov. Danes kaplana zaradi pomanjkanja duhovnikov nimamo več,“ je dejal župnik.

Farni zavetnik

Za farnega zavetnika in za zavetnika župnijske cerkve so predniki izbrali mladega rimskega mučenca, sv. Pankracija, iz začetka četrtega stoletja. Po njem je tudi ena od vasi dobila ime, danes Pongrac, včasih pa St. Pankrac. Začetki prednice župnijske cerkve segajo tja v 13. stoletje.

Župnija samostojna že 256 let

Župnija Griže obhaja v letošnjem letu 256-letnico samostojnega delovanja. Organizirano obhajanje župnijskega življenja na tem področju je mnogo starejše, saj že več kot 800 let kot eno občestvo, zbrani okoli oltarja, na kraju današnje župnijske cerkve, obhajajo skrivnost Kristusovega vstajenja. Župnijsko skupnost vsa ta leta oblikujejo vasi: Griže, Migojnice, Pongrac, Zabukovica, Kasaze, Liboje in Brnica (Sv. Križ).

Po zadnjem popisu prebivalstva leta 2002 šteje griška župnija 4.324 prebivalcev. Na področju župnije sta dve krajevni skupnosti Griže in Liboje. Imajo župnijsko cerkev in dve podružnični cerkvi. V podružnični cerkvi Sv. Neže v Libojah je tudi redno nedeljsko in praznično bogoslužje. Do leta 2006 je župnija spadala v mariborsko škofijo, s petkom, 7. aprila 2006, po odločitvi papeža Benedikta XVI. o ustanovitvi nove celjske škofije pa v Celje.

Večja praznovanja v župniji Griže

Prvi praznik je povezan z godom sv. Neže (22. januarja), ki je zavetnica podružne cerkve v Libojah. Drugi praznik je dvodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa, 8. in 9. februarja. Začnejo v Libojah in sklenejo v župnijski cerkvi. Na nedeljo, ob godu Lurške Matere Božje, je praznična maša v cerkvi Lurške Matere Božje na Lurdu. Ob godu sv. Pankracija že nekaj let praznujejo „Pankraški teden“.

„Začnemo s praznovanjem sv. Florjana ob sodelovanju treh Prostovoljnih gasilskih društev Griže, Zabukovica in Kasaze – Liboje, ki delujejo na področju naše župnije. Med tednom imamo posebej koncert župnijskega pevskega zbora in otroškega zbora. En dan, če je možno, imamo na obnovljenih orglah bratov Zupan še orgelski koncert. Povabimo tudi prosvetni ženski zbor Kulturno umetniškega društva Griže. Za to leto pa še načrtujemo v četrtek pred pankraško nedeljo večerno češčenje svetega Rešnjega telesa. V nedeljo v pankraškem tednu je slovesno mašno bogoslužje. Običajno povabimo kakega duhovnika. Po maši pa pripravijo člani ŽPS, Ključarji, ŽGS in aktiv podeželskih žena skupno praznovanje. Pankraški teden potem zaključimo na sam praznik sv. Pankracija, 12. maja, s slovesno večerno mašo,“ je povedal župnik Jože Planinc.

Več o župniji Griže, kamor ste lepo vabljeni, da jih obiščete in o urniku bogoslužij najdete tudi na spletni strani zupnije.rkc.si/grize

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...