Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež duhovnikom: Pustite, da vas osvoji Kristus!

Papež in Sveti sedež | 31.03.2010, 13:34

Papež Benedikt XVI. je sredino ketehezo posvetil velikonočnemu tridnevju. Zaželel je, da bi ti dnevi naše življenje odločno usmerili h Kristusu, ki je umrl in vstal za nas. Na Trgu sv. Petra je papežu prisluhnilo približno 11 tisoč vernikov.

Sveti dnevi, ki so pred nami, nas po papeževih besedah vabijo k premišljevanju o osrednjih dogodkih našega odrešenja in temelju naše vere. Vzor, ki nam kaže, kako dobro živeti sveto tridnevje, je po papeževih besedah Marija, ki je sledila Jezusu v njegovem trpljenju in je stala pod križem.

Del svojega današnjega nagovora pa je papež namenil duhovnikom. Ustavil se je namreč pri krizmeni maši, ki jo bodo po vsem svetu obhajali jutri dopoldne in med katero blagoslovijo sveta olja, duhovniki pa pri njej ponovijo svoje obljube. To dejanje ima po besedah svetega očeta letos še poseben pomen, saj obhajamo Leto duhovnikov. »Po vzoru sv. Arškega župnika pustite, da vas osvoji Kristus«, je dejal papež duhovnikom, »tako boste tudi vi glasniki upanja, sprave in miru«.

Večerna sveta maša v spomin na zadnjo večerjo, pa nas po papeževih besedah spominja na postavitev evharistije, ki jo Jezus podari Cerkvi kot najvišji dokaz svoje ljubezni. Pod podobo kruha in vina je namreč On resnično prisoten tudi danes.

Jezus je za naše odrešenje izbral najbolj kruti smrt

Ob sklepu obredov velikega četrtka odnese duhovnik Najsvetejše v posebej pripravljen prostor, ki spominja na osamljenost Oljske gore in Jezusovo smrtno stisko. Verniki se zbirajo pred Jezusom v evharistiji in molijo za to, da bi izginila vsaka osamljenost na tem svetu, je dejal papež. Pot, ki nas vodi do velike noči, pa nas po papeževih besedah vabi k osebnemu srečanju z Gospodom v molitvi in k priznanju, da je On luč našega življenja.

Drug pomemben trenutek svetega tridnevja je simbolno dejanje umivanja nog učencem. S tem po papeževih besedah Jezus izrazi vse svoje življenje, svojo ljubezen, ki gre do konca, neskončno ljubezen, ki je sposobna voditi ljudi k občestvu z Bogom in jih osvobajati.

Veliki petek je dan spomina na Kristusovo trpljenje in smrt. Jezus je za naše odrešenje želel darovati svoje življenje, je dejal papež, in zato je izbral najbolj kruto in poniževalno smrt: križanje.

Zmaga luči nad temo

Veliko soboto medtem zaznamuje tišina. To je namreč dan pričakovanja in upanja, v katerem so verniki povabljeni k molitvi, premišljevanju in spreobrnjenju, da bi lahko tako obnovljeni sodelovali pri velikonočni slovesnosti. To tišino bo med velikonočno vigilijo prekinila pesem Aleluje, ki bo oznanila Kristusovo vstajenje ter naznanila zmago luči nad temo, življenja nad smrtjo. Cerkev se bo veselila srečanja s svojim Gospodom, je dejal papež, ko bo vstopila v veliko noč, ko je Gospod vstal od mrtvih.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...