Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Jeruzalem, pogled z Oljske gore (foto: Wikipedia)
Jeruzalem, pogled z Oljske gore | (foto: Wikipedia)

Procesije v Jeruzalemu preženejo sence

Cerkev po svetu | 30.03.2010, 18:27

Praznovanje cvetne nedelje v Jeruzalemu naredi na romarje močan vtis. V različnih cerkvah po mestu obhajajo klasično bogoslužje in se nato zberejo k procesiji po Jezusovih stopinjah na Oljski gori, poročajo v nemškem uredništvu Radia Vatikan.

Vzhodne in zahodne cerkve so skupaj v nekakšnem liturgičnem kaosu v svetem mestu začele obhajati veliki teden, pravi Gabi Fröhlich za nemško oddajo Radia Vatikan. Od svetopisemske Betfage se je na Oljsko goro, skozi dolino Cedrona in do cerkve Sv. Ane v starem delu Jeruzalema se vije procesija, ki jo spremljata vzklikanje in prešerno razpoloženje. Na čelu procesije hodijo arabski skavti, za njimi se sproščeno vrstijo domači in tuji romarji, vsaka skupina s svojimi glasbili in pesmimi, nekatere celo plešejo. Vsak se pridruži tam, kjer mu najbolj ugaja, muslimanski otroci pa skušajo za nekaj dolarjev prodajati palmove ali oljčne veje, opisuje Fröhlichova.

Pisana procesija po Oljski gori je močan kontrast slovesnemu jutranjemu bogoslužju v cerkvi Božjega groba, ko so šli duhovniki in verniki s šumečimi palmovimi vejami okrog kapele Kristusovega groba, pripoveduje romarica, ki dodaja, da so Kopti, Armenci in Grki istočasno obhajali bogoslužje na različnih koncih cerkve. Po njenem je bila to prava zmešnjava, saj naj bi si predvsem koptski pevci na vso moč prizadevali preglasiti katoliške orgle in pogovarjanje vernikov. A kljub temu je ostalo pri prijateljskem razpoloženju, procesije romarjev so se med seboj pozdravljale in si želele vesele praznike. Pravoslavni so imeli sicer svojo procesijo po Oljski gori že v soboto, navajajo na Radiu Vatikan.

V teh dneh v Jeruzalemu vlada z zatišjem pred glavnim navalom, ki se začne na veliki četrtek. V torek Judje obhajajo pasho, za kar se je v ponedeljek začelo veliko očiščevanje: v hiši ni smelo ostati nič nekvašenega kruha, sumljiva živila so sežgali, lonce in pribor so obredno očistili, pojasnjuje Fröhlichova. Zaradi praznovanja pashe so tudi za teden dni zaprte vse nadzorne točke med zahodnim Jordanom in Jeruzalemom. Na to okoliščino je v nagovoru ob koncu velike procesije cvetne nedelje namignil tudi latinski patriarh Fouad Twal, češ da je prišel Jezus v Jeruzalem brez zidov in nadzornih točk. Poudaril je, da bo ljubezen premagala vse zlo.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...