Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Katoliška Cerkev na Kitajskem potrebuje trdno strukturo

Cerkev po svetu | 26.03.2010, 16:49

Katoliška cerkev na Kitajskem zadnjih 50 let živi v strogi tajnosti, v kar jo sili država, ki preganja vsako obliko veroizpovedi. Papež Benedikt XVI. je sicer leta 2007 ustanovil komisijo za vprašanja katoliške Cerkve na Kitajskem, ki jo sestavljajo vodje kongregacije rimske kurije in predstavniki kitajskih škofov. Slednja zagotavlja svojo molitev, da bodo zaprti kitajski škofje in duhovniki izpuščeni in bodo mogli opravljati svojo službo.

Eden izmed poudarkov vatikanske komisije za vprašanja katoliške Cerkve na Kitajskem, ki se je sestala ta teden v Rimu, je bilo vprašanje strukture tamkajšnje Cerkve. O tem je z udeleženci spregovoril tudi papež. V sklepni izjavi so zapisali, da težave, ki se pojavljajo na področju strukture in novih pastoralnih zahtev v povezavi evangelizacijo kompleksne in dinamične kitajske družbe, predstavljajo pomemben izziv. Sveti oče je poudaril potrebo po zagotavljanju trdne oblike, ki temelji na prijateljstvu s Kristusom za vse, ki se pripravljajo na duhovništvo ali posvečeno življenje. To bo po njegovem jamstvo za osebno in pastoralno uspešnost. Komisija je poudarila tudi pot edinosti znotraj katoliške Cerkve na Kitajskem. Z veseljem opažajo napredek kot odgovor na papežev klic po pristni cerkveni edinosti, tega občestva pa seveda ni brez osebne zavzetosti za iskanje resnice in duhovne sprave. Poudarili so tudi pomembnost otipljivih korakov k povečanju in izražanju duhovnih vezi med pastirji in verniki.

Obenem so udeleženci izrazili upanje, da bodo škofje na Kitajskem vedno bolj delali za rast v edinosti, veri in življenju med katoličani tako, da se bodo izogibali podeljevanju zakramentov, škofovskim posvečenjem ter udeležbi pri srečanjih, ki nasprotujejo edinosti s papežem, ki jih je imenoval za pastirje. Komisija je tudi znova poudarila upanje za boljše odnose med Cerkvijo in vlado ter v tej luči zagotovila svojo molitev za izpustitev škofov in duhovnikov, ki so zaprti kot politični zaporniki.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...