Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Jeruzalemski patriarh o razmerah v Sveti deželi

Cerkev po svetu | 18.03.2010, 20:25

„Žalostni in neprijetni dogodki, ki le povečujejo sovraštvo, zavračanje drugih in mržnjo do njih. To so dejstva, ki jih ne želimo ne sebi ne drugim,“ je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan dejal latinski jeruzalemski patriarh msgr. Fouad Twal.

Patriarh Twal se je s temi besedami odzval na nedavne spopade v Sveti deželi. Patriarh je v genovski katedrali svetega Lovrenca spregovoril o razmerah v svetih krajih po papeževem obisku maja lansko leto. Kot je dejal, so prebivalci tega območja sedaj poklicani k sejanju upanja in miru. „Moramo sejati upanje in mir ter uresničiti konkretne korake do sprave,“ je poudaril msgr. Twal. A po njegovih besedah žal obstajajo osebe, ki zasledujejo drugačne cilje in imajo drugačne želje ter ki nimajo nikakršnega občutka odgovornosti.

Sleherna in kakršna koli zasedba je vedno in povsod sovražna

„Kristjani ponavljamo Jezusov poziv in poziv svetega očeta k učinkovitejšemu dialogu in k spravi ter zavračamo nespametne poteze, ki ne pomagajo nikomur,“ je opozoril latinski patriarh, ki je opisal, v kakšnih razmerah živijo kristjani na območju njegovega patriarhata. Dejal je še, da bi kristjani v Izraelu, večina katerih pripada arabski kulturi in jezikovni skupini, morali biti most med obema veroizpovedima, dvema civilizacijami, dvema kulturama in dvema politikama. Pastorala pa se po patriarhovih besedah pogosto združuje z zahtevami, ki včasih gredo onstran verskih potreb in zahtev ter so pomešane z zmešnjavo občutenj, napetosti, jeze in želja.

Judovski narod po eni strani predstavlja svet krščanskih korenin, po drugi pa okupatorja

Msgr. Twal je v Genovi spregovoril tudi o izzivih, s katerimi se mora spoprijeti judovski svet, pri tem pa je izrazil prepričanje, da judovski narod po eni strani predstavlja svet krščanskih korenin, po drugi strani pa okupatorja. Toda, kot je poudaril Twal, sleherna in kakršna koli zasedba je vedno in povsod sovražna ter škodi tako okupatorju, ki na ta način izgublja občutek spoštovanja in dostojanstva tujcev in tujega, kot tudi okupiranemu, pri katerem povečuje občutek zavrnjenosti, mržnje in odpora.

Kristjani, ki živijo na območju Palestine so podvrženi tragičnim razmeram

„Na palestinskem območju so denimo arabski katoličani pod pritiskom zaradi krščanstva, ki je s strani drugih palestinskih Arabcev pogosto obravnavano kot politična neangažiranost, kot da se kristjani, ki si prizadevajo za pravičnost, mir in dialog ne bi zoperstavljali tako imenovanemu sovražniku,“ je dejal latinski jeruzalemski patriarh in dodal, da so kristjani, ki živijo na območju Palestine, tako podvrženi tragičnim razmeram, ki se razlegajo po vsej deželi, zlasti pa še problemu ogromne brezposelnosti. „Politične in varnostne razmere ne morejo drugega kot katoličane prisiliti, da se preselijo v varnejše kraje sveta,“ je še dejal patriarh Twal.

Vesoljna Cerkev izraža solidarnost

Vesoljna Cerkev posebej še v postnem času izraža solidarnost s kristjani v Sveti deželi, ki jih je iz leta v leto manj in ki se spoprijemajo s tragičnimi življenjskimi pogoji. Tako bo na veliki petek tudi letos po vsem cerkvah potekala posebna nabirka za svete kraje, kjer se je rodil človekov Odrešenik Jezus Kristus, tu živel, trpel, umrl in vstal od mrtvih.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...