Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Križev pot po mariborskih ulicah (foto: Nadškofija Maribor)
Križev pot po mariborskih ulicah

Tudi študentje gredo za Kristusovim križem

Slovenija | 31.03.2010, 10:10

V postnem času, ki se počasi izteka, kristjani poglabljamo zavest o pomenu Jezusovega trpljenja. Ena izmed oblik Njegovega češčenja je križev pot, v katerem se spominjamo Jezusove smrti na križu.

Ko premišljujemo njegovo pot od obsodbe do križanja, postaja osebna bolečina znosnejša. Postaje ali upodobitve križevega pota, ki se nahajajo v skoraj vsaki cerkvi in kapeli, so sestavni del bogoslužnega prostora. Obstajajo pa tudi postaje in kapelice križevega pota v naravnem okolju. Študentje ljubljanskih fakultet so se udeležili križevega pota na Rožnik, mariborski pa na Kalvarijo.

Križev pot se je razvil iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja. Križev pot se je zaradi pobožnosti svetega Frančiška Asiškega in njegovih učencev po Evropi razširil zlasti po 13. stoletju. Postaje, kot jih poznamo danes, so nastale šele v 17. stoletju. Te so povzete po Svetem pismu, nekatere (trije Jezusovi padci, Veronika) pa po izročilu.

Tradicionalni študentski križev pot na Rožnik v Ljubljani, ki ga pripravljajo frančiškani, je bil v sredo, 24. marca, po običajni „študentski maši“. Študentje so se ob 20.30 zbrali pri lurški kapelici poleg gostilne Pod Rožnikom. Tema križevega pota je bila: Kdo je z menoj, ko tema sveta zagrne moje srce. 31. marca ob 19. uri pa je v frančiškanski cerkvi na Tromostovju postno spokorno bogoslužje za študente.

Katoliški študentski center Sinaj pa v sodelovanju z Dekanijskim odborom za mlade nocoj (31. marca) ob 18.30 pripravlja tradicionalni križev pot mladih po ulicah Maribora na temo: Zavrnjen. Križev pot se začne v Alojzijevi cerkvi na Glavnem trgu, konča pa se na Kalvariji. Sprevod z baklami bo tokrat spremljal pevski zbor Vdih in molitev. Postaje križevega pota pripravljajo različne mladinske skupine.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...