Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Grozde in Gnidovec, primer dveh poti do oltarja

Cerkev na Slovenskem | 29.03.2010, 15:01

Vernike na Slovenskem je minulo soboto prijetno presenetila novica o tem, da je papež Benedikt XVI. odobril priznanje mučeništva božjemu služabniku Lojzetu Grozdetu in herojske kreposti božjemu služabniku Janezu Frančišku Gnidovcu.

Kaj pomeni eno in drugo nam je v pogovoru pojasnil magister cerkvene zgodovine in udeleženec specializacije za omenjeno področje na Kongregaciji za zadeve svetnikov Simon Lorber.

Pojasnil nam je še, kaj pomeni papeževo priznanje Grozdetovega mučeništva za novomeško škofijo in Cerkev na Slovenskem ter kaj je še potrebno za dokončanje Gnidovčevega postopka. Ker bo na veliki petek minilo pet let od smrti papeža Janeza Pavla II., smo se pozanimali kako je s potekom njegovega postopka. Z mag. Simonom Lorberjem, župnikom v Šmartnem v Tuhinjski dolini se je pogovarjal Tone Gorjup.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...