Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Družina Kralj (foto: Jasna Vidakovič)
Družina Kralj

Na sred vasi en križ stoji

Slovenija | 27.03.2010, 19:40

Kako so s pesmijo na dolenjskem Dobrepolju osvetlili pred in povelikonočni čas, pa o tem, kaj so na veliko soboto nesli k žegnu, zgodbe o birmi, novi maši in romanju, bo vsebina oddaje z naslovom Na sred vasi en križ stoji iz cikla Pevci zapojte, godci zagodte.

Pomlad je tu in z njo praznični velikonočni dnevi, ki jih napoveduje cvetna nedelja. V našem glasbenem ljudskem izročilu smo zato poiskali nekaj napevov, ki so še vezani na čas posta, prihajajočega velikega tedna in dni pobožnosti vse tja do poletja. Z nami so bili pevci in pevke z dolenjskega Dobrepolja, ki so nas z besedo in pesmijo popeljali v čas toplote in svetlob.

V postnem času, torej od pusta do velike noči, je pesem sledila razpoloženju tihega premišljevanja o trpljenju. Tu so našle mesto tudi ta žalostne, mrliške ljudske pesmi.

Ko smo pred mesecem dni v tem ciklu oddaj govorili o starosti ljudskih pesmi, so prav obredne, med njimi tudi mrliške, ki so se oglašale v krogu domačih, znancev, prijateljev in sosedov ob čuvanju pokojnika na domu, tiste med najstarejšimi pomniki izročila.

V oddaji so peli Zagoriški fantje in člani družine Kralj iz Zagorice na Dolenjskem. Pesmi je v narečju teh kraških dolin vezala pripoved Ančke Lazar, Vintarjeve Anice.

Slovenija, Oddaje
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...