Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Lojzetu Grozdetu odprta pot do oltarja

Slovenija | 27.03.2010, 13:24

Papež Benedikt XVI. je v soboto odobril priznanje mučeništva božjega služabnika Lojzeta Grozdeta in priznanje herojskih kreposti božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca. Sveti oče je tako v posebno avdienco sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov nadškofa Angela Amata in odobril vsega skupaj 16 dekretov, med katerimi je šestim kandidatom za blažene in svetnike priznal čudeže, trem božjim služabnikom mučeništvo in sedmim herojske kreposti.

Iz sporočila Tiskovnega urada Škofovske konference beremo:

Škofijski postopek za beatifikacijo Lojzeta Grozdeta se je začel leta 1992 in je bil uspešno sklenjen leta 2003, ko je bila vsa zbrana dokumentacija za t. i. »Positio«, ki govori o mučeniški smrti. Zbrano gradivo je bilo izročeno Kongregaciji za zadeve svetnikov v Rimu. Kongregacija je preučila življenjepis, spise in celotno zbrano gradivo na škofijskem postopku ter ugotovila pravilnost in znanstvenost dokazov. Na podlagi tega je izdala dovoljenje, da se Lojzeta Grozdeta povzdigne na čast oltarja. Iz dokazov je nedvoumno razvidno, da je umrl zaradi sovraštva do katoliške vere (in odium fidei).

Pri mučeništvu gre za posebno obliko pričevanja za vero v Jezusa Kristusa, ki se navzven pokaže z vdano sprejeto nasilno smrtjo. V katoliški Cerkvi je kandidat za svetnika v večini primerov najprej razglašen za blaženega, kasneje pa (lahko) tudi za svetnika. Za razglasitev mučenca za blaženega (kar imenujemo beatifikacija) ni potreben čudež, za razglasitev blaženega mučenca za svetnika (kar imenujemo kanonizacija) pa je potreben čudež.

Lojze Grozde je umrl zaradi sovraštva do katoliške vere

Na prvi petek 1. januarja 1943 je bil pri maši v cistercijanskem samostanu Stična, potem pa se je z vlakom odpeljal iz Ivančne Gorice do Trebnjega. Tam je izvedel, da z vlakom ne more naprej, ker je bila proga prekinjena. Sklenil je oditi do Mirne peš. Med potjo je prisedel na nek voz. Pri prvi hiši v Mirni je moral stopiti z voza, ker ga je prijela partizanska straža in ga začela zasliševati. Pri njem so našli latinsko mašno knjižico, knjigo Tomaža Kempčana Hoja za Kristusom in knjižico o fatimski Materi Božji. Zvečer so hodili po hišah in vabili na veseloigro, kakor so rekli, v sokolskem domu. Tam so Lojzeta dalj časa grozovito mučili, kakor je bilo pozneje videti iz poškodb na najdenem truplu. Kočljivost trenutka razodeva tudi dejstvo, da so tri ure preden so zajeli Grozdeta, v Mirni ustrelili bogoslovca Janeza Hočevarja, ki je za praznike nameraval obiskati svoje domače v bližnjem Šentrupertu.

Lojze Grozde
Lojze Grozde © RKC
V Grozdetu so iskali vojnega obveščevalca, v njem so videli mladega človeka z miselnostjo, ki so jo omalovaževali in preganjali.

Med ljudmi so se kmalu razširile govorice o gnusnem početju nad Grozdetom. 23. februarja 1943 se je delno razkrilo, kaj se je zgodilo z dijakom Grozdetom, ki so ga sredi noči mučili na Mirni. Tistega dne so otroci, ki so v gozdu nabirali zvončke, namreč našli njegovo truplo blizu Mirenskega gradu, dobre četrt ure stran od Mirne v dolini potoka Vejeršče. Grozdetovo truplo je bilo nezakopano, popolnoma ohranjeno in brez najmanjšega sledu trohnobe, čeprav je že sedem tednov ležalo na prostem in so bile zunanje temperature že precej stopinj nad zmrziščem.

O podrobnostih mučeništva Lojzeta Grozdeta bomo še govorili, velikokrat, saj bomo le tako doumeli njegovo žrtev za Kristusa in vero. Če bomo namreč molčali o tem, kar se je zgodilo z Grozdetom pred sedeminšestdesetimi leti, potem bomo morali molčati o mučenjih vsem mučencev, ki jim je Cerkev to priznala. Kakor-koli že, danes je pomembna informacija, da nam bo Cerkev LOJZETA GROZDETA - z uradnim priznanjem njegovega mučeništva - postavila za zgled krščanskega življenja, ki premore zvestobo Kristusu tudi v najtežjih okoliščinah.

Po besedah škofa Glavana - ki jih je izrekel ob 65. letnici Grozdetove mučeniške smrti - se priporočimo njemu, ki je bil vzor dijakom in vernim laikom, da bi znali z angažiranjem v družbi s krščanskimi vrednotami spreminjati družbo in miselnost, ki tudi pri nas postaja vedno bolj protikatoliška.

Tako kot v njegovih časih, se je vsa bivša komunistična elita, ki je postala med tem najbolj liberalna, najbolj bogata in zato zelo vplivna, zarotila proti krščanstvu. Drugače si skoraj ne moremo razlagati stalnega boja, ko z lažmi in polresnicami razglašajo, da je Cerkev tako rekoč glavni sovražnik v naši družbi. Zato prosimo njega, ki je bil žrtev in se je nad njim razbesnela človeška in satanska hudobija, naj nam v tem boju z lažjo pomaga s svojo priprošnjo.

Molitev za beatifikacijo Lojzeta Grozdeta

Nebeški Oče, v Božjem služabniku

Lojzetu Grozdetu si nam razodel zgled

ljubezni do Kristusa in doslednega

življenja po evangeljskih načelih,

za katere je živel in deloval vse do svojega

pogumnega pričevanja v smrti.

Njegova kri naj bo resnično seme

za našo zvestobo, edinost,

odpuščanje in spravo.

Podeli nam milost, da tudi vesoljna

Cerkev prizna to njegovo junaško

pričevanje vere.

Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Grob Lojzeta Grozdeta na  pokopaliscu v Šentrupertu na Dolenjskem
Grob Lojzeta Grozdeta na pokopaliscu v Šentrupertu na Dolenjskem © RKC

Lojze Grozde - obeležje ob potoku - tam so našli umorjenega
Lojze Grozde - obeležje ob potoku - tam so našli umorjenega © RKC

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...