Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Krščanstvo ni filozofija ali pa ideologija

Cerkev na Slovenskem | 26.03.2010, 11:36

„Krščanska vera vsebuje tudi svoj nauk, svoj pogled na Boga, svet, na človeka ampak to ni vse in to tudi ni izvirno,“ je na četrtkovem 19. postnem premišljevanju na Teološki fakulteti povedal ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

V četrtek je na Teološki fakulteti v Ljubljani potekalo že 19. postno premišljevanje, ki je tokrat nosilo naslov: „Evharistija v življenju svetega Vincencija in svete Ludovike. Izziv danes za nas.“ Nadškof dr. Stres se je v začetku vprašal, kaj je naša vera? „Vera je predvsem vera v Božji ljubezen in odgovor na to ljubezen. Krščanstvo ni neke vrste filozofija ali pa ideologija tudi v dobrem pomenu besede. Ideologija navadno pomeni nekaj slabega, ampak lahko to vzamemo tudi kot ideologija v dobrem pomenu besede, neke vrste nazor, pogled na to, kako je treba spremeniti svet ali kakšna posebne filozofija o svetu in človeku, ki bi se lahko kosala in bi se morala kosati, meriti z drugimi podobnimi nazori,“ je povedal nadškof Stres, ki je še poudaril, da krščanska vera vsebuje tudi svoj nauk, tudi svoj pogled na Boga, svet, na človeka.

„Ampak to ni vse in to tudi ni izvirno, to tudi ni tisto „v začetku“. V začetku je to, kaj pravi apostol Janez v svojem prvem pismu „Mi smo spoznali ljubezen, ki jo ima Bog do nas in verujemo vanjo.“ To je nekako tako, če bi nam nekdo povedal, da nas ima rad ali da bi nam ponudil svoje prijateljstvo. In potem imamo dve možnosti, ali da rečemo hvala lepa, to me ne zanima - to je en možen odgovor. Drugi možni odgovor pa je - zelo sem vesel, zelo sem zadovoljen, srečen, da hočeš biti moj prijatelj,“ je poudaril ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Posnetek je pripravil p. Ivan Rampre, Radio Vatikan.

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...