Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Križ (foto: www.creativemyk.com)
Križ

Časnik Večer žalil verska čustva

Slovenija | 25.03.2010, 15:20

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje je uredniku časnika Večer Tomažu Rancu poslal pismo, ki se navezuje na karikaturo, ki je bila v torek objavljena v omenjenem časniku.

Dr. Andrej Saje je zapisal, da je bila v tiskani izdaji časopisa Večer na 34. strani objavljena ilustrirana fotomontaža in komentar z naslovom D(v)omislica. „V Katoliški Cerkvi smo prepričani, da je ilustracija žaljiva ne samo za katoličane, ampak za vse kristjane, saj za element satire uporabi žaljivo upodobitev Božjega Sina Jezusa Kristusa. Ilustracija žali verska čustva in prepričanja kristjanov, odraža pomanjkanje kulturne občutljivosti uredništva ter odsotnost spoštovanja do verujočih, tudi tistih, ki sodijo med vaše redne in zveste bralce,“ je v pismu uredniku zapisal dr. Saje, ki omenjeni časnik poziva, da se ne glede na uredniško politiko ali mnenje o Katoliški Cerkvi, duhovnikih in škofih v prihodnje izogibajo ponižujočega in posmehljivega pisanja o Bogu in drugih nedotakljivih vrednotah krščanstva.

„Soglašamo z navodili za komentiranje, ki jih dajete svojim spletnim uporabnikom: »ČZP Večer d. d. si pridržuje pravico do delnega ali popolnega izbrisa spletnih komentarjev, če so ti nestrpni, spodbujajo nasilje in diskriminacijo, so žaljivi, protipravno posegajo v pravice drugih oseb ali so v nasprotju z novinarskim etičnim kodeksom, zakonom o medijih in drugimi predpisi.« Pričakujemo, da bodo to navodilo upoštevali tudi uredniki in novinarji Vaše časopisne hiše ter da bodo v prihodnje pokazali več truda v prizadevanju za spoštovanje javnosti in svojih bralcev,“ je še zapisal dr. Andrej Saje.


vecer_karikatura.pdf

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...