Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ljudmila Novak (foto: Jernej Prelac)
Ljudmila Novak | (foto: Jernej Prelac)

VIDEO: Ali še deluje pravna država?

Slovenija | 25.03.2010, 21:04

Nova Slovenija je v Vipavi pripravila že drugi Zbor za vrednote. Na njem so gostje vnovič opozorili na krizo vrednot, ki postaja v naši državi iz dneva v dan močnejša.

Novak: Pravna država ne deluje

Predsednica stranke Ljudmila Novak je v svojem nagovoru spomnila na krizo, v kateri se je znašla Slovenija. „Razumem, da so politiki razočarali državljane. Politike lahko zamenjamo, naše države pa zaradi tega ne smemo manj spoštovati,“ je prepričana Novakova, ki meni, da je izhod iz krize možen le, če ljudje odkrijejo skupne cilje. „Žal pa postajamo družba, ko ta enakost možnosti ni več zagotovljena. Zagotovljena pa ni, ker ne deluje pravna država in ker so si politične elite prisvojile vso oblast, kapital večino medijev in nadzora ali celo usmerjanje sodne veje oblasti. Če bi delovala pravna država, si nebi mogli posamezniki na dvomljiv način pridobiti toliko bogastva,“ je povedala predsednica NSi.

Dr. Oblak: Se sramujemo naših krščanskih korenin?

Precej kritičen do aktualnega stanja je bil dr. Leon Oblak, sicer profesor na Biotehniški fakulteti, ki je udeležence vprašal: „Kakšno je vaše mnenje o družini?“ Nato pa odgovoril: „V petek smo praznovali zavetnika družine svetega Jožefa. Če je Božji sin potreboval oba starša, kako naj otroci v današnjem svetu, v teh današnjih razmerah živijo samo z mamo, samo z očetom ali pa z dvema očetoma, dvema materama. Nemogoče!“ Predavatelj številnih predmetov povezanih z lesom, proizvodnjo lesa in trženjem lesnih izdelkov je še prepričan, da je izhod iz krize mogoč. „Na čem temeljijo vrednote? Ja na nauku Jezusa Kristusa, vendar. Se čudno sliši to ime v tej dvorani, a ne? V cerkvi nas še ne zbode, za štirimi stenami, doma je še sprejemljivo. Ampak v javnosti, kdaj ste to zadnjič slišali? Jaz sem slišal včeraj na Piramidi! Zato sem sprejel povabilo, zato ker je predsednica NSi sposobna to ime izreči v tudi javnosti. Česa se mi sramujemo? Se sramujemo naših krščanskih korenin, krščanskih vrednot, se sramujemo Njega, ki je pot resnica in življenje. Teže besede,“ je bil jasen dr. Oblak.

Dr. Brecelj: Ne obračam se več na politike, ker mislim, da to nima smisla

Kirurg dr. Erik Brecelj, tudi velik borec za boljše slovensko zdravstvo je kritično ocenil tako to kot prejšnjo vlado. „Zamenjala se je vlada, zamenjala se je politična opcija, kako malo stvari se je v tem času spremenilo. Edino kar je in in lahko z vso odgovornostjo rečem tisto, kar so prijatelji gospoda Miklavčiča počeli pod prejšnjimi ministri v ozadju, danes gospod Miklavčič počne sam oziroma tisti, ki so nad njim v ozadju počnejo še vedno isto,“ je povedal dr. Brecelj, ki na področju slovenskega zdravstva ostaja pesimist. „Ne obračam se več na politike, ker mislim, da to nima smisla, priznam pa da se obračam na ljudi, ki v ozadju vodijo zdravstveno politiko in mislima da tudi politiko Slovenije, ker mislim, da imajo samo oni moč. In tako se mi postavlja vprašanje, a je sploh smiselno hoditi na volitve?“

Dr. Strehovec: Spoštovati moramo človeško življenje

Moralni teolog in profesor dr. Tadej Strehovec je poudaril pomen vrednot. "Vrednote so globoka osebna prepričanja o tem, kaj je dobro in kaj je slabo ter kaj je vredno da cenimo. Obstajajo različni vrednotni sistemi, različne vrednote, ki jih povezuje kultura življenja," je povedal dr. Strehovec, ki dodaja, da moramo najprej spoštovati človeško življenje in dostojanstvo vsake osebe. Skrbeti moramo za družino, kot osnovno družbeno celico, ki omogoča dolgoročno preživetje družbe. Prav zato je predlog novega družinskega zakonika nesprejemljiv, saj izenačuje istospolne skupnosti s družino.

Na srečanju je sodeloval tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Ta je prav tako kritično ocenil stanje v slovenski politiki. Prihodnji zbor za vrednote bo 9. aprila v Novem mestu.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...