Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

V evharistiji črpamo moč, vera je kompas naših življenj

Cerkev na Slovenskem | 25.03.2010, 08:42

V času radijskega misijona smo v Dijaško oddajo povabili skupino mladih iz mladinsko študentske skupine župnije Koseze: Majo, Grego, Blaža, Mateja in Tilna. Pogovarjali smo se o spovedi in evharistiji. V pogovoru so mladi, predvsem preko svojih izkušenj, poudarili pomembnost odkrivanja in spoznavanja duhovnega sveta.

Bog ne dela čudežev, ko bi mi to hoteli!

Vsakič, ko se človek poglobi v lastni notranji svet duha, odkrije kaj novega. Prepozna dobre in slabe lastnosti ter lažje stori korak naprej, k boljšemu. Pri tem je zelo pomembna evharistija, saj se pri sveti maši napolniš z Božjo močjo, se okrepiš in tako lažje premaguješ morebitne težave. Posebej težka je za mlade tudi preizkušnja, ko se soočijo z okoljem, kjer njihovi vrstniki ne žive vere, je ne poznajo ali o njej govorijo celo slabšalno. Takrat je lažje ostati zvest svojemu prepričanju, če je versko življenje močno in vseskozi povezano z življenjem župnijskega občestva. Na vprašanje, kako jih nagovarja Bog, so odgovorili, da je On tista beseda, ki jo slišiš v trenutku, ko sam ne veš kam, ko se znajdeš na križpotju. Zelo pomenljiv je bil odgovor, da Bog ne dela čudežev, ko bi mi to hoteli. Čudež je že življenje samo. Boga moramo iskati v vsakdanjem življenju, saj je z nami ves čas. So trenutki, ko nam bolj pomaga, včasih pa od nas pričakuje več zavzetosti. V obdobjih duhovne suše ne smemo obupati. Slej ko prej nas oblije dež vere. Mladi iz župnije Koseze so poudarili pomembnost osebne naravnanosti in hotenja po obiskovanju svetih maš. Močneje je osmišljena tista mašna daritev, ko zbrani molijo z iskrenim namenom in ne zgolj iz navade. Evharistija je vrh svete maše, je spremenjenje, obujanje Kristusa. Evharistija je velika skrivnost, ob kateri vsakič pomislimo, zakaj smo prišli, kaj prinašamo Bogu. Evharistija je zahvalna daritev.

V nadaljevanju pogovora smo se ustavili tudi pri zakramentu svete spovedi, ko so mladi, v en glas, smeje opozorili na neverjetno doživetje, ki jih vedno znova obda po opravljeni spovedi. Iz spovednice se vračajo veselih obrazov in sproščenega duha.

Pri spovedi velja iskrenost

Pri spovedi velja iskrenost, ne namensko opisovanje namišljenih slabosti. Gre preprosto, po mnenju mladih, za izlitje duše, kot pač v danem trenutku čutiš. Razmisleka vredna je tudi trditev, da so grehi kot onesnažen zrak. Vdihavamo ga, če hočemo ali ne. Podobno je z grehi. Zato je spoved odrešitev, rešilna bilka, ko lahko odvržeš težko breme zmot in greš naprej razbremenjen in po poti, ki jo kaže Bog.

Tako močne so bile besede naših petih mladih gostov v Dijaški oddaji, ki smo jo pripravili v sklopu radijskega misijona. Prisluhnite celotni Dijaški oddaji, ki bo na sporedu ob 18.15. Presenečeni boste nad njihovo globoko duhovnostjo. Marsičesa se lahko naučimo od njih.

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...