Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Ne spreglej, trikrat poglej!

Slovenija | 23.03.2010, 16:14

Začetek pomladi na ceste vsako leto zvabi številne motoriste. Policija jih - tako kot tudi druge udeležence v cestnem prometu - poziva k previdnosti. V tem tednu so policisti tudi začeli s poostrenim nadzorom nad vozniki enoslednih motornih vozil, ki bo trajal do 12. aprila.

Ta vključuje sistematičen nadzor nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov, stalno navzočnost policistov na kritičnih odsekih, kjer so bile prometne nesreče z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil najpogostejše, pri tem pa so nadzori usmerjeni v hitrost in agresivno vožnjo. Poostrili so tudi nadzor v naseljih, ponekod promet nadzorujejo celo s helikopterji. Napovedali so, da bodo nadzor poostrili tudi na javnih prireditvah motoklubov, pri čemer se bodo osredotočili na psihofizično stanje voznikov in agresivno vožnjo.

Policija takšno akcijo načrtuje tudi med 1. in 15. avgustom, 5. junija pa pripravljajo še skupen poostren nadzor s hrvaškimi varnostnimi organi. V aprilu in maju pripravljajo še delavnice „Policijska izkušnja kot nasvet“.

Lani umrlo 31 motoristov

S tem želijo zmanjšati število prometnih nesreč, v katere so vključeni vozniki enoslednih motornih vozil. S tem ko se je v zadnjih letih število teh voznikov povečalo, je tudi vse več hudih nesreč. Lani je na cesti umrlo 31 motoristov.

Za preprečitev prometnih nesreč se zavzemajo tudi Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki so pripravili akcijo z naslovom „Ne spreglej - trikrat poglej“, namenjeno tudi motoristom. V sklopu akcije so med drugim pripravili raznovrstna medijska gradiva, s katerimi želijo voznike drugih vozil opozoriti na ranljivost motoristov. Mateja Markl opozarja, da je „silhueta motorista izjemno majhna in jo voznik hitro spregleda, zato bi moral vsak voznik pred začetkom prehitevanja, pred zavijanjem levo ali pred vključevanjem na glavno cesto dobro preveriti, ali s tem dejanjem ne ovira ali celo ogroža drugih oz. ali s tem ne seka poti voznikom motornih dvokoles“.

Poleg tega bodo v sodelovanju z raznimi ustanovami na lokalni ravni organizirani tudi preventivni dogodki. Na direkciji za ceste pa bo pripravljena posebna publikacija, ki bo prvenstveno namenjena motoristom, in posebna nalepka za motoriste.

Motoristični novinar in urednik revije MotoSi Mitja Gustinčič te preventivne ukrepe pozdravlja. Kot pravi, je vožnja motocikla za večino ljudi sprostitev, zabava in užitek, njihova povprečna starost v Sloveniji in EU pa je 44 let. Ti so pogosto nevešči vožnje motocikla in se zato ne zavedajo kritičnih situacij pri tem. Zato motoriste opozarja tudi na pomen tečajev varne vožnje.

Več: www.policija.si

Slovenija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.