Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Karitas lani razdelila več kot tri tisoč ton hrane

Slovenija | 22.03.2010, 19:38

Slovenska Karitas je predstavila pregled različnih oblik pomoči, ki jih je v minulem letu nudila ljudem v stiski. Med drugim so razdelili več kot tri tisoč ton hrane. Spregovorili so tudi o Evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti. Predstavili so deset razlogov za nujno ukrepanje za zmanjševanje revščine na stari celini ter peticijo z naslovom „Nič revščine, ukrepajmo zdaj!“

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je najprej povedal, da so tako v družbi, kot Cerkvi dobro sprejeti. Skupaj z drugimi organizacijami uspešno rešujejo stiske današnjega človeka na materialnem in tudi na drugih področjih. „Veseli smo, da smo zelo razvili notranjo mrežo. Imamo ustanovljeni 415 župnijskih Karitas in vse to je pripomoglo, da smo tudi v lanskem letu po naših ocenah uspešno poskušali prispevati svoj delež k reševanju gospodarske krize, ki nas je zajelo. Beležimo, kar 41 odstotkov povečanja porabnikov pri nas.“

Največji kapital Slovenske Karitas je prostovoljno delo, zato je Jerebic povedal, da so „prostovoljci tisto bogastvo na katere Karitas računa, na katere smo ponosni in jih je čez osem tisoč rednih, kar pomeni, da so tedensko na razpolago za nekoga, ki je v stiski in še skoraj toliko občasnih.“

Akcija Pomagajmo preživeti

V preteklem letu je Slovenska Karitas v spomladanskem času izvedla izredno akcijo Pomagajmo preživeti kot odgovor na gospodarsko krizo, ki je v Sloveniji prizadela številne družine in posameznike. Število prosilcev se je naglo vzpenjalo in s tem tudi potrebe po osnovni pomoči.

Sočasno s številom prosilcev pa je ob dobri medijski podpori rasla tudi solidarnost Slovenk in Slovencev. Na prošnjo za sodelovanje v akciji se je v letu 2009 odzvalo več kot 15.000 darovalcev. Z njihovimi prispevki in donacijami podjetij, ki so skupaj znašali 593.516 evrov, je Slovenska Karitas lahko zagotovila nujno dodatno pomoč (predvsem v hrani).

Pomoči Slovenske Karitas se je pridružila tudi Vlada RS, ki je zagotovila dodatna sredstva za 26.248 prehranskih paketov, namenjenim najbolj ogroženim. Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je prispevala še dodatnih 80.000 evrov za pomoč v hrani in pri plačilu položnic. Ob tej podpori darovalcev in donatorjev je Slovenski Karitas kljub velikemu povečanju števila prosilcev, uspelo ohraniti osnoven obseg pomoči.

V letu 2010 škofijske Karitas pričakujejo, da se bodo lanskim prosilcem pridružili še novi, zato je Slovenska Karitas pred podobnimi izzivi, kot v preteklem letu in predvsem pred veliko odgovornostjo, da primerno prosilcem ustrezno pomaga.

Ob začetku akcije Pomagajmo preživeti v letošnjem letu so Slovenke in Slovence nagovorili z zgibanko v tedniku Družina ter Delu, Slovenskih novicah in v Nedeljskem dnevniku, zato se tudi vsem časopisnim hišam zahvaljujejo za podporo. Dobrodošli so prvi odzivi, saj so do sredine marca zbrali že 60.000 evrov.

Več: www.karitas.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...