Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Apostolsko nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castello (foto: ARO)
Apostolsko nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castello | (foto: ARO)

Zlata maša apostolskega nuncija v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 17.03.2010, 15:48

Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof Santos Abril y Castelló, bo v nedeljo, 21. marca 2010, ob 10. uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ob somaševanju slovenskih škofov, daroval slovesno sveto mašo ob 50-letnici duhovniškega posvečenja. Pridigal bo prof. dr. Bogdan Kolar.

Msgr. Santos Abril y Castelló se je rodil 21. septembra 1935 v Alfambri v Španiji. Teologijo je študiral na ustanovi Seminario Conciliar v Teruelu in bil posvečen v duhovnika 19. marca 1960. Pastoralno delo je začel na župniji v Santa Eulalia del Campo. Leta 1961 je odšel na študij v Rim, kjer je doktoriral iz družbenih ved na Papeški univerzi sv. Tomaža Akvinskega in iz kanonskega prava na Papeški univerzi Gregoriani.

Apostolskega nuncija bomo gostili tudi v oddaji Naš gost, na veliko soboto, 3. aprila ob 18.30.

Po študiju na Papeški cerkveni akademiji je leta 1967 vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Najprej je služboval kot tajnik na nunciaturah v Pakistanu in Turčiji, nato pa na Državnem tajništvu v Vatikanu, kjer je med drugim spremljal papeža Janeza Pavla II. (1978–2005) na njegovih apostolskih obiskih v špansko govoreče države. Za apostolskega nuncija v Boliviji in naslovnega nadškofa v Tamadi je bil imenovan 19. aprila 1985. Škofovsko posvečenje je prejel junija istega leta v domači škofiji Teruel po rokah takratnega papeževega državnega tajnika, kard. Agostina Casarolija (1979–1990). Leta 1989 je bil imenovan za pronuncija v Kamerunu, Gabonu in Ekvatorialni Gvineji. Leta 1996 je postal apostolski nuncij v Jugoslaviji, kjer je ostal štiri leta, nato pa odšel za apostolskega nuncija v Argentino. Papež Janez Pavel II. (1978–2005) je nadškofa Santosa Abrila y Castellója 9. aprila 2003 imenoval za četrtega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji.

Apostolska nunciatura v Republiki Sloveniji

Apostolska nunciatura je diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v Republiki Sloveniji, po statusu enakovredno veleposlaništvu. Apostolski nuncij je osebni in stalni predstavnik papeža pri Katoliški Cerkvi na Slovenskem in pri državnih oblasteh.

Poslanstvo apostolskega nuncija je v tem, da tesneje in učinkoviteje izraža skrb rimskega papeža za dobro Slovenije. V soglasnem delovanju s škofi spremlja poslanstvo Cerkve, tako da vzdržuje prisrčne in graditeljske stike s civilnimi oblastmi, Cerkvijo ter drugimi krščanskimi in verskimi skupnostmi.

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...