dr. Ivan Štuhec (foto: Škofija Novo mesto)
dr. Ivan Štuhec

Štuhec: Pomagamo družinam otrok v cerkvenih šolah

Slovenija | 16.03.2010, 12:27

Slomškova ustanova v sodelovanju z Radiem Ognjišče danes skozi ves dan zbira finančna sredstva za pomoč dijakom in študentom iz socialno šibkih družin. V programu spoznavamo življenje dijakov, profesorjev in drugih sodelavcev na Gimnaziji Želimlje in v Domu Janeza Boska.

Ob 19. uri bomo neposredno prenašali skupni koncert vseh štirih katoliških gimnazij. Vzporedno s celodnevnim programom pa poteka tudi zbiranje sredstev preko telefonskih klicev. Brezplačna telefonska številka za darovanje bo 080 35 88.Lani smo s podobno akcijo, v kateri je program Radia Ognjišče potekal iz Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru, zbrali 22.000 evrov.

Direktor Zavoda Antona Martina Slomška in predsednik uprave dr. Ivan Štuhec je za Radio Ognjišče med drugim povedal: „Slomškova ustanova je bila ustanovljena zaradi tega, ker smo videli potrebo po zbiranju sredstev, da bi pomagali predvsem tistim družinam, katerih otroci so se odločali za cerkvene šole, da jim pomagamo pri razliki, ki jo je potrebno plačevati pri zasebnem šolstvu.

Drugo, kar smo imeli že takrat pred očmi, je bilo tudi vprašanje štipendiranja študentov, odvisno seveda od zbranih sredstev, ki bodo na razpolago.“ Po desetih letih delovanja se po besedah dr. Štuheca odpirajo tudi v tej smeri nekatere nove ideje, hkrati se pa odpira tudi nov problem: to je ustanavljanje osnovnih šol in pa dejstvo, da so tudi te samo 85 odstotno financirane. „Vendar pa na to področje Slomškova ustanova še ni posegla, oziroma se še ni začela ukvarjati s to problematiko“, še dodaja Ivan Štuhec.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala