Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
misijonar Irenej Friderik Baraga (foto: www.rutars.net)
misijonar Irenej Friderik Baraga | (foto: www.rutars.net)

Čudež na priprošnjo božjega služabnika Friderika Baraga

Cerkev na Slovenskem | 13.03.2010, 18:15

V škofijskem uradu v Marquettu je v petek začela z delom komisija za preiskavo čudeža na priprošnjo božjega služabnika Friderika Baraga. Kot poroča ameriška katoliška agencija, je Baragov naslednik, škof Alexander K. Sample, o ustanovitvi omenjene komisije spregovoril že sredi tega tedna.

Škofijski kancler Ronald Brown je povedal, da gre za primer bolnika s tumorjem, ki je po molitvi na priprošnjo škofa Baraga izgubil vse znake bolezni. Med omenjeno molitvijo so na obolelo mesto položili štolo, ki jo je nosil svetniški kandidat. Bolnika so po čudežnem izginotju bolezni v bolnišnici pregledali na različnih aparaturah, vendar niso našli znakov tumorja. Bolnik pa je povedal, da je hudo bolečina izginila ob dotiku s štolo. Drugih podrobnosti niso razkrili; na škofiji so dodali le, da se je čudež zgodil na območju Severnega Michiganskega polotoka.

Prva komisija ustanovljena leta 1952

Prva škofijska komisija za začetek postopka beatifikacije škofa Ireneja Friderika Baraga je bila imenovana že leta 1952. Njeno delo je po dvanajstih letih zastalo, zato je „marketski“; škof leta 1972 imenoval novo komisijo, ki je dokončala škofijski postopek in gradivo poslala v Rim. Kongregacija za zadeve svetnikov je leta 1988 potrdila, da je bil postopek ustrezno izveden; obenem je postavila zahtevo, da se obsežna dokumentacija v celoti prevede. Ta zahteva je bila pod vodstvom p. Bruna Korošaka zadovoljivo izpolnjena. Zdaj pa morajo različne komisije priznati še dva čudeža na Baragovo priprošnjo. Tudi ti postopki so dolgotrajni.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...