Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Sveti Jožef in očetovstvo danes

20.03.2010, 00:03 Blaž Lesnik

Danes, ko se aktualne razprave ustavljajo že pri definiciji družine, se zdi, da je razmišljati o vlogi in pomenu očeta že prezahtevno ali pa povsem nepomembno. V resnici pa se pod tem splošnim videzom skriva hrepeneči klic po nenadomestljivi očetovski prisotnosti v vsaki celici družbe.

Po materi pride otrok na svet, očetove roke pa mu dajo varnost, trdnost in gotovost - v današnjem času relativizma zelo cenjene in iskane vrednote. Odrešenikov varuh in zavetnik družin nam pri iskanju izgubljenega lahko pomaga. Kakšen mož, oče, vzgojitelj bi bil sveti Jožef, če bi živel danes, med nami? Sveto pismo ga v skopih podatkih opisuje kot zvestega in potrpežljivega moža, skromnega, a zaupanja polnega. Ne vemo, kako je vzgajal, saj v evangelijih ni zapisana niti ena beseda, ki bi jo Jožef izgovoril, a nam namesto besed govori njegova drža: pravičnost in zaupanje v božji načrt ter tiha vztrajnost. Očetom današnjega in vseh časov kažipot: zvestoba ženi in vztrajna prisostnost ob otrocih, ki sporoča: tukaj sem, vedno lahko prideš v varno očetovo naročje: po nasvet, besedo spodbude ali po blagoslov.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Državni zbor (photo: Rok Mihevc) Državni zbor (photo: Rok Mihevc)

Čakš o »visečih« glasovih v državnem zboru

Prihodnji teden bo politično zelo pester. Poslanci bodo glasovali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in tudi o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. Nas, pri katerem ...

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...