Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka | (foto: Matjaž Merljak)

Dvakrat obeležili slovenski kulturni praznik

| 07.02.2010, 18:17 Matjaž Merljak

Tone Ovsenik iz Clevelanda je v tokratnem poročilu sporočil, kako so praznovali slovenski kulturni praznik, svečnico in o težavah s slovensko šolo pri Mariji Vnebovzeti.

Za praznovanje Slovenskega kulturnega praznika smo v Clevelandu zabeležili dva dogodka. V petek, 29. januarja, je v cerkvi Marije Vnebovzete pripravil svoj glasbeni nastop visokošolec Joško Štepec. Z svojo violino ob spremljavi klavirja mlade študentke nam je odigral zahtevne skladbe Bartoka, Coplanda in Elgarja. Cerkev je bila lepo zasedena z ljubitelji takšne glasbe, ki pa se na žalost premalokrat oglasi v naših krogih. Mladi violinist nam je pričaral to glasbo z brezhibim izvajanjem in občutkom. Po koncertu je sledil sprejem v dvorani, kamor so se skoraj vsi preselili in čestitali mlademu glasbeniku.

V soboto, 6. februarja je pa naš novi konzul, Jure Žmavc organiziral dan v počastitev dr. Franceta Prešerna. V svetoviški vasici je pripravil intimno branje Prešernovih poezij, katere so brali stanovalci te vasice, otroci obeh slovenskih sobotnih šol, Svetega Vida in Marije Vnebovzete, kakor tudi učenci odraslega oddelka slovenske šole Svetega Vida ter še učenci lektorata slovenskega jezika na Lakeland Community College in Clevelandske državne univerze pod vodstvom profesorja iz Ljubljane, Luka Zibelnika. Konzul Jure Žmavc se je odločil, da nadaljuje delo prejšnjega generalnega konzula v Clevelandu, Zvoneta Žigona in pripravi praznik kulturnega dneva v naši sredi.

Cleveland, Svetoviška vasica
Cleveland, Svetoviška vasica © Matjaž Merljak

V torek je bil praznik Jezusovega darovanja v templju, svečnica in ta dan sta oba naša župnika blagoslovila sveče za uporabo v naslednjem letu. V farnem oznanilu sta tudi sporočila novico, da lahko župljani dobijo sveče to nedeljo za domačo uporabo proti nagradi seveda, ker so ti darovi namenjeni za sveče ki jih cerkev uporablja skozi leto.

Preteklo sredo je bil god Svetega Blaža, škofa in mučenca. Ker je praznik padel v sredino tedna smo prejeli Blažev blagoslov preteklo nedeljo po vseh svetih mašah.

 

Danes pa župnija Marije Vnebovzete gosti vse prostovoljce, ki skozi leto pomagajo na vseh področjih blagostanja župnije z kosilom v dvorani. Župnika obeh še slovenskih župnij vsako leto pripravita to zahvalno kosilo dobrim ljudem, ki se odzovejo cerkvi, župniji in priskočijo v pomoč vsak z svojimi talenti, da župniji olajšajo nadaljevanje poslanstva.

Pastoralni svet Marije Vnebovzete se je sestal in razpravljal težave z šolo, s katerimi se župnija srečuje. Učencev je vedno manj in stroški se pa večajo, tako da mora župnija to subvencirati. Razgovor je bil tudi o pomembnosti kako pozdraviti nove župljane, posebno tiste, ki prihajajo iz župnij, ki so jih zaprli ali združili z drugimi. Dobrodošlica tem je v načrtu za petek zvečer, 12. februarja. Razpravljali so tudi o drugih dejavnosti v župniji, kot pregled koledarja za to leto. Nadaljevali bodo postne pobožnosti z okoliškimi župnijami vsak ponedeljek v postu. Razlika letos je, da bodo vsi duhovniki teh župnij somaševali skupaj v vsaki župniji.

V cerkvi Svetega Vida imajo danes skupno sveto mašo članice Oltarnega društva in po maši sledi mesečni sestanek v Slovenski sobi Svetoviške vasice.

Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...