Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Ko je leto naokrog

| 02.01.2010, 17:55

Ko se staro leto poslovi, se radi ozremo nazaj in spomnimo na minule dogodke. V prvi oddaji komaj rojenega leta smo pogledali na prehojeno pot v naših oddajah in se z odlomki spomnili nekaterih dogodkov. Kaj se je v sobotnem ciklu Pevci zapojte, godci zagod'te »vrtelo«? Kam smo šli iskat ljudske pesmi in viže, katerih dogodkov smo se udeležili, koga smo gostili v našem studiu?

Ni bilo časa za vse spomine, saj smo pripravili kar 52 enournih oddaj, pa vendarle, nekaj pogledov nazaj je ponovno dokazalo, kako živa in prav nič zaprašena je naša oddaja, v kateri pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ko jo radi poslušajo.

V letu 2009 smo se udeležili 17-ih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v različnih krajih Slovenije. V večini primerov jih je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, različne občinske izpostave ali pa kulturna društva, ki sama negujejo svoje krajevno pesemsko in godčevsko izročilo.

V 13-ih tematskih oddajah smo se posvetili novoletnemu in trikraljevskemu koledovanju, se poveselili ob pustu, premišljevali o postu, v ljudskih pesmih iskali povezavo z ljubeznijo, vojaščino in vodo, izbrali pesmim o delu in poklicih, pobrskali za obrednimi in mrliškimi pesmimi, posegli po jurjevskih kolednicah, ob velikem šmarnu izbrali Marijine pesmi, ob martinovem pa vinske in se ustavili v decembrskem obredem času.

Objavili smo 10 portretov pevskih in godčevskih skupin iz različnih krajev Slovenije: pevce iz vasi Sveta Ane v Slovenskih Goricah, Fante z vasi iz Škocjana na Dolenjskem, pevce z Vitanja, pevce Folklornega društva Rožmarin iz Dolene pri Ptujski Gori, družino Ulaga iz Rečice pri Laškem, pevce Kopače iz Podlehnika, mlade pevce in godce z Gorenjske, pevke iz Zabovcev, domačine iz Bučečovcev v Prlekiji in tri pevke iz Gorišnice pri Ptuju.

Jasna Vidakovič, ki se oglaša enkrat mesečno, pa je v studiu gostila pevce ljudskih pesmi ali tiste, ki se z ljudskim glasbenim izročilom ukvarjajo na kakršen koli način – nekajkrat tudi v živo, ob odprtih telefonih. Njeni gostje so bili: etnokoreolog in Štrekljev nagrajenec profesor Mirko Ramovš, Jože Hirnök, predsednik zveze Slovencev na Madžarskem, Vintarjeva Anica z dolenjskega Dobrepolja, profesorica dr. Zvonka Zupanič Slavec, zdravnica, predavateljica in predstojnica na Inštitutu za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Rožana Špeh iz Svetega Petra nad Sečovljami, Tone Mlačnik iz Luč v Savinjski dolini, dr. Mojca Kovačič, sodelavka GNI ZRC SAZU, Jože Ašič, pobudnik ljudskega petja v Sevnici, zakonca Petrač s Hudega vrha na Blokah, dr. Bojan Knific, samostojni svetovalce za folklorno dejavnost pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti ter pevci in godci Kranjski Furmani s Primskovega pri Kranju.

Tudi prihodnja srečanja s pesmimi in vižami slovenskega ljudskega izročila bodo še naprej namenjena predvsem glasbi, ki bogati človekovo srce že kar se zavedamo. Ljudska glasba bo z valov Radia Ognjišče v vaše domove tudi v tem letu prihajala vsako soboto ob 17. uri, s ponovitvijo ob 23h.

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...