Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

Pomagajte Haitiju

16.01.2010, 13:29

Papeški svet Cor Unum je v papeževem imenu ponovno pozval k solidarnosti do prebivalcev Haitija, ki jih je v začetku tedna prizadel uničujoči potres potres. Naša pomoč bratom in sestram na Haitiju naj bo konkretna in velikodušna, je v pozivu zapisal Papeški svet za dobrodelne dejavnosti, ki je sicer v neposrednem in nenehnem stiku s katoliško dobrodelno organizacijo Catholic Relief Services (CRS).

CRS je na prizadeto območje že poslala 300 svojih članov, ki pomagajo pri reševanju in oskrbi preživelih. Aktivno vključena v pomoč prebivalcem Haitija je tudi Caritas Internationalis pod vodstvom honduraškega kardinala Oscarja Maradiage. Pomoč sicer prihaja, a zaradi uničenih infrastruktur zelo počasi. Tako s Haitija poročajo o primanjkovanju humanitarne pomoči in širjenju jeze med prebivalci, ki so še vedno zbegani in prestrašeni, kar tretjina od 9 milijonov prebivalcev pa je lačna in žejna. Mnogi že tri noči spijo pod milim nebom in med ruševinami. Po nekaterih podatkih je v najmočnejšem potresu, ki je v zadnjih 200 letih prizadel območje Haitija, umrlo od 50.000 do 100.000 ljudi ter ogromno ranjenih, po drugih ocenah pa bi število smrtnih žrtev utegnilo narasti na 500.000. Po ocenah Združenih narodov je brez strehe nad glavo ostalo vsaj okrog 300.000 ljudi.

Potres je je močno prizadel tudi Katoliško cerkev na Haitiju. Med drugim je terjal tudi življenje nadškofa haitske prestolnice Port-au-Prince monsinjorja Sergeja Miota, ki je nadškofijo vodil od 1. marca leta 2008, in priljubljene katoličanke Zilde Arns, sestre nekdanjega kardinala Arnsa, ki je ustanovila brazilsko družbo za pomoč otrokom. Bojijo se, da je pod ruševinami še več žrtev cerkvenega vodstva. Kot je v pogovoru za naš radio dejal haitski duhovnik Marie Duhamel, krajevni viri poročajo o najmanj 100 mrtvih duhovnikih in semeniščnikih. Nedavna katastrofa je Cerkev na Haitiju močno prizadela. Porušile so se številne cerkve, katedralo v prestolnici je zajel ogenj, uničeno je tudi bogoslovje. Na ulicah naših mest je čutiti le grenkobo, strah, bolečino in tesnobo, je dejal Duhamel in dodal, da so ljudje na Haitiju sicer navajenih katastrof in nesreč, bodisi političnih bodisi naravnih. Toda ljudstvo si nekako vedno znova opomore in ponovno začne upati. Vedno je čutiti tudi upanje, da bo jutri boljše. To je krščansko upanje. Ta narod je prepričan, da ga na poti skozi zgodovino spremlja Bog. Za vse Haitijce je ljubezen najmočnejša, je še poudaril Duhamel.

Na prošnje za pomoč prebivalcem Haitija so se odzvale že številne dobrodelne organizacije in države iz vsega sveta, med drugim tudi Rusija, Brazilija, Evrospak unija, Združene države Amerike, Španija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, Francija in druge, sredstva pa zbirajo tudi slovenska Karitas, Rdeči križ in Unicef.

Spomnimo še, da Haiti velja za najrevnejšo državo na zahodni polobli, kjer kar 80 odstotkov prebivalcev živi v revščini, kjer ljudje zaslužijo dva dolarja na dan in kjer je stopnja brezposelnosti 80-odstotna.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...