Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kaj nam prinaša leto 2010?

| 01.01.2010, 13:38

Vstopili smo v leto 2010. V prvih dopoldanskih poročili novega leta smo vam predstavili, kaj nam prinašajo letošnji dnevi. Med cerkvenimi novicami smo izpostavili Slovenski evharistični kongres in umestitvi novega ljubljanskega nadškofa in murskosoboškega škofa.

Med domačimi novicami so bile v ospredju lokalne volitve, ki nas čakajo in tudi nekatere gospodarske teme, med njimi tudi podražitev elektrike. Pri tujih novicah pa smo pogledali, kako si je predsedovanje Evropski uniji zamislila Španija.

Leto 2010 bo izredno pomembno

Leto 2010 bo za slovensko katoliško Cerkev izredno pomembno. Po tem, ko so škofje 1. januarja 2009 napovedali leto evharistične prenove, nas čaka 13. junija 2010 Slovenski evharistični kongres z geslom Evharistija – Božji dar za življenje. S kongresom želi slovenska Cerkev poživiti versko življenje in s tem sveto mašo vnovič postaviti v središče krščanskega verovanja. S tem za Cerkev pomembnim dogodkom, bi vsaj delno prešli globoko duhovno krizo, v kateri živimo.

Začenja se evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti

V Evropski uniji se s 1. januarjem začenja evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti. Z njim Evropska unija potrjuje svojo zavezo, da bo odločilno vplivala na izkoreninjenje revščine. Po podatkih Bruslja revščina danes grozi skoraj 80 milijonom Evropejcev, katerih dohodki so pod 60 odstotki dohodkov povprečnega gospodinjstva v njihovi državi.

Starost za upokojitev pri ženskah letos višja za štiri mesece

Za ženske se v skladu s pokojninsko reformo iz leta 2000 v letošnjem letu zvišuje potrebna starost za upokojitev glede na lansko leto za štiri mesece so sporočili iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Potrebna pokojninska doba pa se glede na lansko leto podaljšuje za tri mesece.

Španija prevzela polletno predsedovanje EU

Španija za pol leta prevzema predsedovanje EU, prvo po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki prinaša bistvene spremembe v delovanju unije. Med prednostne naloge je Španija uvrstila širitev, pri čemer pričakuje končanje pristopnih pogajanj s Hrvaško, in Zahodni Balkan, pa tudi implementacijo Lizbonske pogodbe in okrevanje evropskega gospodarstva.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...