Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič

Nadškof Uran: Civilizacije, ki so družino razvrednotile so propadle

06.01.2010, 18:00

»Računam, da bom sedaj v Šentvidu nad Ljubljano v zavodih, tam kjer je bil nadškof Šuštar do smrti. Ali bodo kakšne drugačne odločitve, to prepuščam prihodnosti, zaenkrat bo tukaj moje stalno bivališče,« je v Pogovoru o za Radio Ognjišče dejal nekdanji ljubljanski nadškof, metropolit Alojz Uran.

Škofovska služba je izčrpujoča

»Rad bi se nekoliko odpočil, šel v nek mir, da se napolnim s potrebnimi duhovnimi energijami, da bi lahko potem več dal,« je povedal Uran in dodal, da je služba škofa ordinarija, posebej še v glavnem mestu zelo težka. » Služba je res izčrpujoča in te izmozga do zadnjih energij.«

Konec novembra so se zgodile spremembe v vrhovih katoliške Cerkve na Slovenskem. V Maribor je bil za nadškofa pomočnika imenovan Marjan Turnšek, na njegovo mesto v Murski Soboti pa prihaja Peter Štumpf. Posebej odmevna pa je bila zamenjava na vrhu ljubljanske nadškofije. Na mesto nadškofa je bil imenovan dosedanji mariborski nadškof pomočnik Anton Stres, potem, ko se je nadškof Alojz Uran omenjeni službi odpovedal zaradi zdravstvenih razlogov.

V prihodnje me čakajo nadaljnje operacije

»Odločitev je nastajala kar nekaj časa. Ob premišljevanju izredno odgovorne službe, ob mojih zdravstvenih težavah. V lanskem letu sem kar nekaj časa preživel v bolnišnici na raznih operacijah. Tudi na operaciji kolka, tudi v prihodnje me čakajo nadaljnje operacije, tako da vem, da je potrebno za tako odgovorno služno kot je nadškof in metropolit v državni prestolnici res biti čim bolj vedno na razpolago. Veliko sem molil in premišljeval, se pogovoril s predstojniki in nekako spoznal, da je božja volja da se odpovem tej službi, čeprav se s tem ne želim odpovedati škofovstvu,« je povedal nadškof Uran, ki si želi, da bi lahko v prihodnje naredil še veliko dobrega za slovenski prostor.

Krščanstvo je nekaj veselega

Nadškof Alojz Uran je na vprašanje najnovejše raziskave Aufbruch avstijskega sociologa Zulehnerja, o vernosti v nekdanjih evropskih komunističnih državah, ki je pokazala, da je Slovenija zdrsnila na dno lestvice, ko gre za vprašanje vrednotenja in pomena vere in religije dejal, da je eden izmed razlogov tudi »naša slabost, premajhno pričevanje kristjanov.« »Celotna situacija v kateri se nahajamo predstavlja prešibko sporočilo, da je krščanstvo nekaj veselega, nekaj pomembnega, da vera ni nekaj kar je samo za majhne otroke in ostarele, ki si pač ne morejo več pomagati ampak, da je v sredi življenje, da je to stil življenja,« je prepričan nadškof Uran, ki verjame, da moramo kljub močnemu tudi medijskemu zastrupljanju duhovnega ozračja »našo vero sprejeti kot vrednoto.«

Nadškof Alojz Uran
Nadškof Alojz Uran © ARO
Potrebna je politična volja, da predsodkov ni že v naprej

»Predvsem je potrebno preveriti, pogledati ali je ta sedanji odnos države do Cerkve pravičen. Ali je res Cerkev tako negativna v svojem ravnanju, tudi če gledamo zgodovinsko. Ne rečem, da kristjani nismo delali napak , smo tudi naredili marsikaj narobe ampak vseskozi je bilo prizadevaje tako za vzgojno področje, za pomoč družinam, za bolnike, vse te ustanove, ki so nastajale skozi stoletja in so bile zunanji vidik notranje vere,« je na vprašanje na katerih področjih bi bilo mogoče boljše sodelovanje med Cerkvijo in državo dejal ljubljanski nadškof Alojz Uran. Prepričan je, da je potrebna določena politična volja, da ni raznih predsodkov že v naprej. Nadškof vidi pri vsem tem tudi neko negativno klimo in tudi neprestano iskanje afer. »Tudi pri največjih svetnikih lahko najdeš veliko napak,« je prepričan nadškof in dodal, da to še ne pomeni, da je vse njihovo delo ničvredno. Za v prihodnje pa si želi: »Nadgrajevanje Vatikanskega sporazuma, zakon o verski svobodi, o medijih, kategorialni pastorali, to kaj se je pod prejšnjo vlado dokaj dobro razvijalo bi bilo treba nadaljevati.«

Sredstva so pomagala, da ta ista struktura oblikuje tako medijski, kot tudi splošno mnenjski prostor

Na vprašanje o vsakodnevni ideološki polarizaciji v Sloveniji pa je nadškof povedal, da je določen čas ozke in enostranske politike oblikoval tudi določeno miselnost pri ljudeh. »Nekdanja nomenklatura tako na področju politike, kot tudi na področju gospodarstva, kulture, policije in vojske, kjer ni bilo prostora za nekoga, ki ni bil moralno politično neoporečen, da je imela usposobljene kadre, ki so sicer potem spremenili imena ampak dejansko so pa vstopili in prevzeli tudi odgovorne funkcije za naprej. In ker je bilo možno tudi s privatizacijo pridobiti kar velika sredstva, so sedaj ta sredstva pomagala, da ta ista struktura s pomočjo teh sredstev oblikuje tako medijski, kot tudi splošno mnenjski prostor,« je povedal nadškof, ki vidi rešitev v »postopnem spreminjanju tega« s pomočjo različnih pogovorov.

Vse civilizacije, ki so družino razvrednotile so propadle

Nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran je spregovoril tudi o kristjanih kot drugorazrednih državljanih, o sožitju in strpnosti v Sloveniji, gospodarski krizi in tudi o zaščiti družine v povezavi s predlogom novega družinskega zakonika. »To vodi v razkroj družbe in propad civilizacije. Vse civilizacije, ki so družino razvrednotile so propadle,« je bil jasen nadškof, ki verjame da izkrivljene oblike partnerskega življenja ne vodijo k dobremu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.