Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Tudi v Melborunu so se spomnili rajnih

27.11.2009, 23:47 Matjaž Merljak

V Melbournu že od prvega tedna v tem pomladanskemu mesecu novembru okušamo poletno vročino. Enim kot drugim se bodo letne sezone kmalu menjale. Pod južnim križem stopamo s prvim decembrom v poletni čas. V Viktoriji smo vsi zaskrbljeni kaj bo, če bo vročina držala, saj se je povzpela v teh nekaj tednih že do 40 stopinj, kaj še bo? Naše preživetje je odvisno samo od padavin katerih pa od nikoder. Prenašamo pa že desetletno sušo.

1. novembra in dan kasneje - Vernih rajnih smo po vsej slovenski skupnosti vključno z podeželskimi mesti Geelongom in Albury - Wodongo molili po cerkvah in v naši slovenski cerkvici v Kew za naše rajne na tukajšnjih pokopališčih in spomina pokojnih v Sloveniji.

Melbourne je po velikosti že 4 miljonsko mesto in ima dva glavna pokopališča-na zahodu-Keilor in na vzhodu - Springvale pokopališči. Na Božjih njivah v Melbournu že počiva več kot tisoč pokojnih slovenskih rojakov, skupaj s p. Bazilijem, ki je pokopan na slovenskem delu Keilorškega pokopališča.

Skoraj vsa slov.društva imajo že svoje kapelice in znamenja njih patronov. Pred kapelicami se vsako leto na ta dan ustavijo z molitvami pokojnih članic in članov, na SDPlanica pa smo imeli sv. mašo v dvorani. Vse povsod se nabere velika množica svojcev in prijateljev - dan posvečen spomina na preteklost.

Na praznik Vseh Svetih sta bila v Kewju pri sv. maši kar dva gosta: profesor dr. Drago Ocvirk CM, ki se je vračal iz Salamonovih otokov v Slovenijo in jezuitski pater Ivan Brescaiani DJ, ki bo v Avstraliji na študiju eno leto. Profesor dr. Drago Ocvirk je vodil somaševanje in pridigal, koliko dobrega in poučnega tamkajšnje ljudstvo pridobiva skozi ljudi, ki so poslani za širitev božje besede. Pri poslušanju smo se marsikaj naučili, zvedeli tudi dobre izkušnje kjer delujejo. Pater Ciril se je v našem imenu profesorju dr. Drago Ocvirk lepo zahvalil in mu istočasno zaželel srečen povratek nazaj v Slovenijo in še kakšnega obiska na tem potovanju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...