Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Misijonski dan v Bedfordu

24.11.2009, 23:13 Matjaž Merljak

Slovenski župnik Stanislav Cikanek je sporočil, da so vsakoletni misijonski dan v Bedfordu imeli v soboto, 24. oktobra 2009. Londonski Naš dom pa se lahko pohvali z novo knjigo Leona Marca.

Vsakoletni slovenski misijonski dan smo začeli s slovensko sv. mašo v župnijski cerkvi 'Holy Cross' na Goldington Road ob 4. uri popoldne za vse žive in pokojne slovenske misijonarje in misijonarke po svetu in za vse dobrotnike slovenskih misijonov. Iz Bedforda in okolice se je maše in misijonske tombole udeležilo kar nekaj rojakov in njihovih angleških prijateljev. Prišli so tudi rojaki iz Leedsa in Londona. Tokrat smo bili obdarjeni z lepim vremenom, kar je pripomoglo k večji udeležbi.

Župnik Cikanek je po evangeliju navzoče nagovoril in se jim zahvalil za vso njihovo dolgoletno zvestobo in podporo slovenskim misijonarjem po svetu. Sveto mašo je, kot že tolikokrat ob spremljavi orgel poživila, Francka Theobald Rehberger, hči naše neutrudne Gabrijele, ki je že dolgoletna navdušena misijonska delavka in duša naših vsakoletnih misijonskih srečanj v Bedfordu.

Po bogoslužju smo se zbrali v prenovljenih prostorih župnišča, kjer se nam je pridružilo še nekaj rojakov in njihovih angleško govorečih prijateljev, ki vedno radi pridejo k naši misijonski tomboli in srečelovu. Oboje je tudi tokrat vodil Brian Theobald, dobri mož naše organistke Francke in velik prijatelj Slovencev. S pomočjo svojih sinov, Marka in Luka, je res izvrstno, zelo živahno in sproščeno vodil ta dobrodelni del misijonskega dneva. Vsi navzoči smo mu bili za to hvaležni. Dobri Bog naj povrne s svojim blagoslovom tudi vsem ostalim, ki so letošnji slovenski misijonski dan tako skrbno pripravili: Gabrijeli in Francki z družino, Maksu in Almi in drugim - še posebej tudi dobrim gospodinjam za ljubeznivo postrežbo s hrano po tomboli, kakor tudi tistim, ki so prinesli svoje darove za tombolo in srečelov ter končno vsem, ki so se udeležili našega misijonskega dneva v Bedfordu.

Spletna stran slovenske misije v Londonu
Spletna stran slovenske misije v Londonu © Matjaž Merljak

V četrtek, 5. novembra, je bila v prostorih slovenskega veleposlaništva v Londonu, lepa slovesnost predstavitve knjige v angleškem jeziku dobrega znanca in tudi prijatelja naše katoliške misije v Veliki Britaniji, gospoda Leona Marca, ki je trenutno slovenski veleposlanik na Nizozemskem. Zanimiva knjiga ima naslov: What's So Eastern About Eastern Europe? - Twenty years after the fall of the Berlin wall (Kaj je tako vzhodnega kar zadeva vzhodno Evropo? - Dvajset let po padcu berlinskega zidu) Slovesne predstavitve se je pod pokroviteljstvom tukajšnjega slovenskega veleposlanika Iztoka Jarca poleg mnogih tukaj živečih rojakov in angleško govorečih prijateljev, udeležil tudi župnik za Slovence v Veliki Britaniji, Stanislav Cikanek. V knjigo, ki bo na razpolago na polici Našega doma v Londonu, je veleposlanik Marc napisal lepo posvetilo. Iskreno se mu zahvaljujemo!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...