Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Slovenski dan v Strasbourgu

09.11.2009, 13:32 Matjaž Merljak

V petek, 6. novembra 2009, je bil v Strasbourgu slovenski dan. Ob 20-letnici padca berlinskega zidu in 60-letnici Sveta Evrope je Slovensko panevropsko gibanje v Palači Sveta Evrope pripravilo slavnostni koncert. V palači, kjer domuje ta najstarejša institucije združene Evrope, so predstavili Requiem Avgusta Ipavca, v izvedbi Združenih pevskih zborov Posočja in APZ Vinko Vodopivec pod taktirko dirigenta Marka Muniha.

Sodelovali pa so še: Renata Bauer - orgle, Mirjam Kalin - mezzosporan, Marjan Bevk - režija, Matej Kavčič - zborovodja, ponazoritvene in folklorne skupine, dijaki Umetniške gimnazije iz Nove Gorice ter otroci iz Soče in Trente. V preddverju dvorane so si obiskovalci lahko ogledali razstavo Fundacije Poti miru v Posočju, ki predstavlja kulturno in naravno dediščino, življenje ter možnosti aktivnega oddiha v Dolini Soče. Koncert sodi v sklop prireditev ob zaključku predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evrope in so ga pripravili v sodelovanju s slovensko misijo pri Svetu Evrope in Ministrstvom za kulturo RS.

Koprski sodelavki Zlati Krašovec se je po telefonu oglasil član upravnega odbora slovenskega panevropskega gibanja, Božidar Kavčič, ki je ob sklepu gostovanja v Strasbourgu takole strnil svoje vtise.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...