Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar
Fantje na vasi, zborovodja Janez Sršek (foto: Matjaž Merljak)
Fantje na vasi, zborovodja Janez Sršek | (foto: Matjaž Merljak)

Koncert Fantov na vasi

08.11.2009, 13:26 Matjaž Merljak

V ameriški Ljubljani so se spomnili pokojnih rojakov, Fantje na vasi so priredili koncert na visoki ravni, zapel je tudi zbor Zarja, ki nastopa že 94 let, pri Svetem Vidu je bila darovana vsefarna maša.

Praznik Vseh Svetnikov je letos padel na nedeljo in smo tako imeli lepo priliko se udeležiti svete maše in se spomniti v molitvi vseh tistih, ki jih Cerkev prizna in jih je razglasila za svete ljudi. Obenem se spomnimo tudi tistih neznanih, ki so znali z božjo pomočjo tisto posvečenje, ki so ga prejeli pri krstu, v življenju ohranjati in izpolnjevati. V ponedeljek, na Vernih duš dan nas smo še spomnili tistih, ki so odšli pred nami v večnost verujoč v Kristusa. Še posebej vključujemo v molitve pokojne člane naših družin, prijatelje in farane in še tiste, ki nimajo nikogar, ki bi zanje molil. Da smo se lahko tudi na ta dan udeležili služb božjih sta obe naši župniji imeli po dve sveti daritvi.

V nedeljo popoldne ob 15h so pevci moškega sestava Fantje na vasi priredili svoj koncert. To pot so izbrali novi veni za svoj nastop. Namreč so zapeli v novem zelo akustičnem gledališču višje šole svetega Ignacija. Čeprav je ta dvorana, tako rečeno, malce od rok, je bil obisk zelo dober in so koncert Fantje odpeli na visoki ravni. Med koncertom, ki ga je povezoval pevovodja Janez Sršen sam, so zapeli v latinščini, angleščini in pa seveda v slovenskem jeziku. Spored je bil kategorično razvrščen s pesmimi, ki so logično sledile ena drugi. Koncert je obiskalo tudi več gostov, med katerimi so bili duhovniki in tudi novi konzul Jure Žmavc s soprogo. Po koncertu je sledila zakuska v atriju in je to bila lepa prilika za prijateljsko srečanje obiskovalcev koncerta in pogovor z člani Fantov na vasi.

Cleveland, Sveti Vid, notranjost
Cleveland, Sveti Vid, notranjost © Matjaž Merljak

Ta vikend se tudi dogaja v naši slovenski skupnosti. Včeraj popoldne smo se rojaki zbrali na Slovenski Pristavi in molili za vse pokojne člane in prijatelje. Zvečer je pa odbor Pristave pripravil tako imenovano kmečko večerjo z golažem in polento. Za zabavo po večerji so poskrbeli Pristavski muzikantje. 

Danes dopoldne ob 10. uri je bila darovana vsefarna maša v cerkvi Svetega Vida, ki jo je daroval škof Pevec ob somaševanju duhovnikov. Pokrovitelji te daritve so bili župnijski veterani v spomin 43-im padlim župljanom, ki so bili žrtve v II. svetovni vojni, v Koreji in Vietnamu. Po maši je škof Pevec blagoslovil spomenik z imeni padlim na župnijskem vrtu, kjer bo nameščen pred kipom Fatimske Marije.

V dvorani Slovenskega društvenega doma v predmestju Euclid je bil pa velik dogodek danes popoldne. Že svoj 94. po vrsti koncert je odpel najstarejši mešani pevski zbor Zarja. Koncert so namenili veselju, saj je vsega veselja in pohvale vredno že samo to, da zbor obstoja že toliko let. Člani tega zbora so povečini že v letih, a še vedno radi zapojo slovenske pesmi. Po koncertu je sledila plesna zabava, kjer je prevladovalo veselo vzdušje.

Za Radio Ognjišče Tone Ovsenik iz Clevelanda

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...