Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Pestro dogajanje v Hamiltonu

06.11.2009, 13:18 Matjaž Merljak

Dva glasbena obiska, srečanje bolnikov in scholarship banket - o dogajanju v župniji svetega Gregorija Velikega smo se za oddajo Slovencem po svetu domovini pogovarjali z župnikom Dragom Gačnikom.

11. oktobra jih je v župniji obiskal pevec Aleksander Mežek. Glavni cilj njegovega obiska je bila sicer Ottawa, kjer je zapel na srečanju pred odhodom kanadske generalne guvernerke Michaelle Jean v Slovenijo in še nekatere druge države. To je bila nedelja pred zahvalnim ponedeljkom, ki ga praznujejo kot državni praznik. Verniki v Hamiltonu so ga lepo sprejeli in radi prisluhnili njegovemu preprevanju.

Srečanje bolnikov v Hamiltonu
Srečanje bolnikov v Hamiltonu © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

V četrtek, 15. oktobra, je bilo tradicionalno srečanje bolnikov in starejših. Vsako leto ga pripravi Slomškovo oltarno društvo. To so gospe, ki skrbijo za čiščenje in krašenje cerkve. Ob 11h je bila sveta maša z maziljenjem, nato pa še kosilo. Prišlo je 70 ljudi, na kosilo malo manj. Članice društva so nekaterim bolnikom omogočile prevoz.

 

Bolniki v Hamiltonu
Bolniki v Hamiltonu © Matjaž Merljak

Od 15. do 22. oktobra je bil na gostovanju mešani pevski zbor iz slovenske župnije v Essnu v Nemčiji, Slovenski cvet, ki ga vodi Iztok Kešpret. Šlo je za nastop ob 30 letnici zbora. Ob srečanju drugih generacij iz Nemčije in Kanade so ugotovili, da so si v marsičem enaki. Zbor je obiskal še klub Sava, kjer so ravno takrat imeli Oktoberfest, pri društvu Svetega Jožefa pa so zapeli na uvodu v zimsko sezono torkovih večerov, seveda so si ogledali znamenitosti tistega konca.

 

Slovenski cvet v Hamiltonu
Slovenski cvet v Hamiltonu © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

Slovenski cvet v Hamiltonu
Slovenski cvet v Hamiltonu © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

24. oktobra je bil Scholarship banket. Tri društva so ustanovila fundacijo, ki zbira sredstva za slovenske študente. Šolnina je namreč v Kanadi kar draga - od 3 do 15 tisoč dolarjev. Gre torej za spodbudo tretji generaciji Slovnecev. Slavnostni govornik je bil Jože Mihevc iz Toronta, ki dela kot svetnik na tamkajšni občini. Povedal je, kaj lahko kot Slovencev ponudi kanadski družbi. Na tej prireditvi vsako leto podelijo tudi priznanje tistim, ki si veliko prizadevajo za življenje skupnosti. Letos ga je prejela Darinka Ferletič, ravnateljica slovenske šole.

Banket v Hamiltonu
Banket v Hamiltonu © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

 

Na banketu v Hamitonu
Na banketu v Hamitonu © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

 

Praznika vseh svetih ne obhajajo tako slovesno kot v Sloveniji in Evropi. Ljudje sicer gredo na pokopališča, a so to večinoma priseljenci iz Evrope. V Hamiltonu so tako imeli dopoldne slovesno mašo v cerkvi, popoldne pa jo je na glavnem pokopališču daroval hamiltonski škof, potem so bile molitve na treh pokopališčih: Božji grob, Nebeška vrata (tam so Slovenci pokopani skupaj in imajo tudi kapelico) in Naša angelska Gospa (ki je najnovejše). Kot je še povedal župnik Gačnik, ljudi pokopujejo (večinoma v krstah) v betonski sarkofag in ko je pokopališče polno, ga zaprejo in odprejo drugo pokopališče.

 

Hamilton  - pokopališče Naša angelska Gospa
Hamilton - pokopališče Naša angelska Gospa © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

 

Hamilton  - pokopališče Nebeška vrata
Hamilton - pokopališče Nebeška vrata © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

 

Hamilton - pokopališče Božji grob
Hamilton - pokopališče Božji grob © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...