Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Stres: Popraviti podobo Cerkve v očeh Slovencev bo velik izziv

Slovenija | 23.12.2009, 18:09

V pričakovanju božičnih praznikov smo v studio radia Ognjišče povabili novoimenovanega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. V oddaji Pogovor o smo z njim poklepetali o novi službi, izzivih, s katerimi se sooča Cerkev na Slovenskem in aktualnem političnem dogajanju.

Nadškof Stres bo vodenje ljubljanske nadškofije uradno prevzel 24. januarja. To je že njegova druga selitev v precej kratkem času. Prva je bila iz Celja v Maribor - konec letošnjega januarja je namreč postal mariborski nadškof pomočnik. Povedal je, da zadnje menjave v vrhu naše krajevne Cerkve ne potrebujejo podrobnejših razlag.

„Nekateri novinarji so se zelo trudili odkriti, razkrinkati kakšno zelo posebno ozadje, celo kriminalno zgodbo. Ampak tega ni bilo. Vsa stvar se je začela kazati v prvi polovici oktobra, ko je nadškof Alojz Uran moral v bolnišnico.“

Čeprav so premestitve duhovnikov, menjave škofov nekaj povsem običajnega, to niso najlažji trenutki v življenju, kar je potrdil tudi nadškof Stres.

„Marsikateri kaplan mi je rekel, zdaj pa vidiš, kako je, ko moraš iti, kako je duhovnikom prijetno, ko morajo na drugo mesto … Ampak tukaj nismo zato, da služimo sebi, da se imamo lepo, prijetno. Tukaj smo zato, da služimo tam, kjer je največja potreba.“

V svojem prvem javnem nastopu po imenovanju za ljubljanskega nadškofa je kot svojo glavno skrb navedel prizadevanja za rast vere v Sloveniji in zunaj nje. V pogovoru za radio Ognjišče je pojasnil, da so mediji v zadnjem času izpostavljali predvsem odnose med Cerkvijo in državo.

„To pač najbolj zanima naše novinarje, to tudi najbolj poznajo. Vendar zame to ni prioriteta.“

Kot je poudaril, bo njegova prednostna naloga, kaj narediti, da bo šla vera v Jezusa gor, ne dol. Živimo namreč v sekulariziranemu okolju in vera ni več sama po sebi umevna, v takšnem okolju pa bomo po njegovem preživeli le, če bomo vedeli zakaj smo kristjani.

„Verjetno ni največji ideal, da spet napolnimo cerkve, še bolj odločilno je, s kom napolnimo cerkve.“

Nadškof Stres meni, da je položaj Cerkve v naši družbi zelo problematičen. Kot pravi, smo ena redkih dežel v Evropi, kjer ljudje na Cerkev gledajo zelo negativno, popraviti njeno podobo v očeh Slovencev pa bo po njegovem velik izziv. Pred osmimi leti je bil podpisan vatikanski sporazum o pravnih vprašanjih, nadškof Stres pa je prepričan, da bi temu lahko sledil še kakšen: o gospodarstvu, varstvu kulturne dediščine in duhovni oskrbi. Kot politično precej občutljivo ocenjuje področje vzgoje in izobraževanja, jasno pa je predstavil tudi stališče Cerkve do novega družinskega zakonika.

„Zakonik meče vse v isti koš. Po drugi strani pa si velika večina Slovencev želi živeti v dobri in lepi družini. Pomembno je, da ta vrednota ostane nedotakljiva.“

Pred nami je božič - največji družinski praznik. Nadškof bo na sveti večer daroval polnočno sveto mašo v celjski stolnici, prav tako pa bo tam v petek zjutraj daroval božično mašo. V voščilu poslušalcem radia Ognjišče je povabil k spoštovanju dostojanstva vsakega človeka, solidarnosti in zaupanju v Boga.

„Če bomo v teh božičnih praznikih okrepili zavest o dostojanstvu vsakega človeka, zavest o božji solidarnosti z nami in naši solidarnosti z drugimi ljudmi, če nas bo to napolnilo z novim zaupanjem, potem bo novo leto prav gotovo srečno in blagoslovljeno.“

Slovenija
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.