Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Pevke iz Gorišnice pri Ptuju

| 19.12.2009, 17:55

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili tri pevke iz Gorišnice pri Ptuju. Z njimi je Vesna Sever obujala spomine na mladost ter kramljala o življenju, družini in petju.

Cunkovci, Formin, Gajevci, Gorišnica, Mala vas, Moškanjci, Muretinci, Placerovci, Tibolci, Zagojiči, Zamušani so vasi, ki sestavljajo občino Gorišnica. Razteza se med ravninsko poljskim in haloško gričevnatim svetom, ki ga ločuje reka Drava, nekdaj zaradi splavarjev in brodarjev pomembna prometna pot.

Ljudje hodijo v službo v Maribor, na Ptuj, pa tudi v Avstrijo; za dopolnilno delo pa kmetujejo.

Terenske posnetke za tokratno oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo poiskali v Gorišnici, kraju, ki je poznan po ptujskem lüku- čebuli, Dominkovi domačiji – 300 let stari panonski hiši, cerkvi sv. Marjete in ljudskem petju.

Od tam prihajajo Ivana Leben, Marija Muršič in Ivanka Štampar, ki se uberejo v triglasju, z glasovi, ki jim po domače pravijo »naprej«, »prek« in bas. Iz veselja do petja ljudskih pesmi se družijo sedem let. Pevke so članice Prosvetnega društva Ruda Severja iz Gorišnice pri Ptuju. Nastopajo za potrebe domače folklorne skupine, pa tudi samostojno. Udeležujejo se območnih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki jih pripravlja ptujska Območna izpostava Javnega sklada, večkrat pa so bile izbrane tudi na regijska srečanja.

S pevkami smo v oddaji obujali spomine na mladost ter kramljali o življenju, družini in petju. Ljubezenske, vojaške, obredne in vinske pesmi so vsak na svoj način spregovorile o pevski dediščini Vzhodne Štajerske.

Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.