Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko

Pevke iz Gorišnice pri Ptuju

| 19.12.2009, 17:55

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili tri pevke iz Gorišnice pri Ptuju. Z njimi je Vesna Sever obujala spomine na mladost ter kramljala o življenju, družini in petju.

Cunkovci, Formin, Gajevci, Gorišnica, Mala vas, Moškanjci, Muretinci, Placerovci, Tibolci, Zagojiči, Zamušani so vasi, ki sestavljajo občino Gorišnica. Razteza se med ravninsko poljskim in haloško gričevnatim svetom, ki ga ločuje reka Drava, nekdaj zaradi splavarjev in brodarjev pomembna prometna pot.

Ljudje hodijo v službo v Maribor, na Ptuj, pa tudi v Avstrijo; za dopolnilno delo pa kmetujejo.

Terenske posnetke za tokratno oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo poiskali v Gorišnici, kraju, ki je poznan po ptujskem lüku- čebuli, Dominkovi domačiji – 300 let stari panonski hiši, cerkvi sv. Marjete in ljudskem petju.

Od tam prihajajo Ivana Leben, Marija Muršič in Ivanka Štampar, ki se uberejo v triglasju, z glasovi, ki jim po domače pravijo »naprej«, »prek« in bas. Iz veselja do petja ljudskih pesmi se družijo sedem let. Pevke so članice Prosvetnega društva Ruda Severja iz Gorišnice pri Ptuju. Nastopajo za potrebe domače folklorne skupine, pa tudi samostojno. Udeležujejo se območnih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki jih pripravlja ptujska Območna izpostava Javnega sklada, večkrat pa so bile izbrane tudi na regijska srečanja.

S pevkami smo v oddaji obujali spomine na mladost ter kramljali o življenju, družini in petju. Ljubezenske, vojaške, obredne in vinske pesmi so vsak na svoj način spregovorile o pevski dediščini Vzhodne Štajerske.

Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...