Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Pevke iz Gorišnice pri Ptuju

19.12.2009, 17:55

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili tri pevke iz Gorišnice pri Ptuju. Z njimi je Vesna Sever obujala spomine na mladost ter kramljala o življenju, družini in petju.

Cunkovci, Formin, Gajevci, Gorišnica, Mala vas, Moškanjci, Muretinci, Placerovci, Tibolci, Zagojiči, Zamušani so vasi, ki sestavljajo občino Gorišnica. Razteza se med ravninsko poljskim in haloško gričevnatim svetom, ki ga ločuje reka Drava, nekdaj zaradi splavarjev in brodarjev pomembna prometna pot.

Ljudje hodijo v službo v Maribor, na Ptuj, pa tudi v Avstrijo; za dopolnilno delo pa kmetujejo.

Terenske posnetke za tokratno oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo poiskali v Gorišnici, kraju, ki je poznan po ptujskem lüku- čebuli, Dominkovi domačiji – 300 let stari panonski hiši, cerkvi sv. Marjete in ljudskem petju.

Od tam prihajajo Ivana Leben, Marija Muršič in Ivanka Štampar, ki se uberejo v triglasju, z glasovi, ki jim po domače pravijo »naprej«, »prek« in bas. Iz veselja do petja ljudskih pesmi se družijo sedem let. Pevke so članice Prosvetnega društva Ruda Severja iz Gorišnice pri Ptuju. Nastopajo za potrebe domače folklorne skupine, pa tudi samostojno. Udeležujejo se območnih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki jih pripravlja ptujska Območna izpostava Javnega sklada, večkrat pa so bile izbrane tudi na regijska srečanja.

S pevkami smo v oddaji obujali spomine na mladost ter kramljali o življenju, družini in petju. Ljubezenske, vojaške, obredne in vinske pesmi so vsak na svoj način spregovorile o pevski dediščini Vzhodne Štajerske.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...