Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Cerkev sv. Janeza Krstnika, Altenessen (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev sv. Janeza Krstnika, Altenessen

Tudi v Essnu so se pripravljali na božič

31.12.2009, 06:49 Matjaž Merljak

Rojaki v tem delu Nemčije za božične praznike ostanejo doma, malo jih gre v Slovenijo, zato pa morda k njim pridejo obiski iz Slovenije v Essen. Priprava je drugačna, ker nimajo svoje cerkve, ampak se ljudje vsako nedeljo zberejo v posameznih krajih po rednem urniku. Devetdnevnice niso imeli.

Na sveti večer je bilo bogoslužje v cerkvi svetega Jožefa v Moerrsu. Pred mašo so pripravili kratko božičnico, peli pri maši, na orgle je igrala Danica Ban. Poleg Slovencev je prišlo tudi precej Nemcev. Ob 23h pa je bila maša v cerkvi svetega Janeza Krstnika v Altenessnu, kjer se zbirajo Slovenci že od prihoda prvega župnika Janeza Zdešarja pred 52-imi leti. Petje je bilo ljudsko ob spremljali zvestega organista. Na božič je bila še maša ob 9.30. Popoldne je bila maša še v Oberhausnu. Na Štefanovo je bila maša v Castropu, na nedeljo svete družine pa je Lojze Rajk obiskal skupnost v Eschweilerju. Pri vseh naštetih mašah je prišlo 300 ljudi. Na Silvestrovo bo zahvalna maša in tudi na novega leta dan.

Kot je dejal župnik Lojze Rajk, ob takih srečanjih spozna, da jim veliko pomeni prisotnost slovenskega duhovnika. Zelo bi bili prikrajšani, če ga ne bi imeli in upa, da jim bo še dolgo lahko služil.

Božična maša v Essnu leta 2007
Božična maša v Essnu leta 2007 © Arhiv slovenske misije v Essnu

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.