Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik

V Merrylandsu slovesno ob 40-letnici

| 30.12.2009, 07:36 Matjaž Merljak

Božično praznovaje v verskem središču v Sydneyju je bilo povezano s praznovanjem 40-letnice središča, kjer imajo Slovenci skupni dom v Bogu. P. Valerijan je skupaj z rojaki (mnogi so še živeči) kupil staro cerkvico od prezbiterijancev. V nekaj letih so jo podrli in nato so rojaki obzidali novo, ki je tipično slovenska. Ima dva zvonika, načrt je naredil slovenski arhitekt Žigon. Ob cerkvi so še dvorana in pomožni prostori.

Slovesne svete maše, ki je bila 26. decembra 2009, se je udeležilo lepo število rojakov. Po njej je bila tudi slavnostna akademija. Slavnostni govornik je bil odpravnik poslov na veleposlaništvu Gregor Kozovinc, spregovoril je častni generalni konzul Alfred Brežnik, Florijan Auser pa je posnel dokumentarni film. Pri tem je uporabil dokumentarne posnetke župljanov iz njihovih zasebnih zbirk. Tako so začeli tudi jubilejno leto, ko se bodo še posebej spominjali lepega jubileja.

Poleg Sydneyja p. Valerijan in p. Darko obiskujete še druge kraje in tako je bilo tudi ob letošnjem božiču. Na sveti večer so se rojaki zbrali v Wollongongu. Polnočnica je bila v domači cerkvi svetega Rafaela, zjutraj je p. Darko maševal tudi v sosednji farni cerkvi za italijansko občestvo, na božič sta bili dve sveti maši, nato pa se je odpravil v Canberro. Danes se je p. Valerijan odpravil v Newcastle, prihodnji konec tedna pa se bo p. Darko opravil še v Queensland. To bo nedelja, ko obhajajo praznik Gospodovega razglašenja.

Letos so dali poudarek praznovanju 40-letnice, sicer pa, da je Jezus Kristus naš brat, ne Bog visoko nad nami, ampak nekdo, ki prebiva v nas in hoče, da odpremo vrata svojih src, da vstopi in deli življenje z nami in mi z njim.

P. Valerijan Jenko, p. Ciril Božič in p. Darko Žnidaršič
P. Valerijan Jenko, p. Ciril Božič in p. Darko Žnidaršič © Spletna stran slovenske misije v Merrylandsu

 

 

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...