Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Stanislav Cikanek (foto: Matjaž Merljak)
Stanislav Cikanek

Božič v Anglji je družinski praznik

29.12.2009, 07:21 Matjaž Merljak

V nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini smo poklicali župnika za Slovence v Angliji, Stanislava Cikaneka. Povedal je, kako je potekala priprava na praznik v adventnem času. Potoval je po krajih, ki jih sicer obiskuje. Letos prvič ni obiskal rojakov v Walesu, ker ji je tako malo, da so se odločili, da jih slovenski duhovnik obišče le še ob posebnih priložnostih.

Na prvo adventno nedeljo je bila maša v Londonu, na severu je imel mašo Peter Kravos, ki je sicer študentski duhovnik v Leedsu, rad pa pomaga pri slovenski pastorali. Na drugo adventno nedeljo je bil v Derbyju. Prišlo je lepo število rojakov iz okolica Derbyja in Notinghama pa tudi iz Leedsa. Na tretjo adventno nedeljo je bila maša v Londonu. Bilo je kar živahno. Prišlo kar nekaj mladih ljudi, saj sicer prihaja starejša generacija. Na četrto adventno nedeljo pa je bila maša v Nuneatnu. Ob tem je obiskal tudi Janeza Prevca, doma iz Dražgoš, ki ga je veselo sprejel, na sveti večer pa je odšel v večnost.

Sveti večer so praznovali v Našem domu v Londonu s prebivalci in stanovalci, ki so prišli tudi iz Slovenije. Blagoslovili so prostore doma. Na božič so slovesno obhajali praznik Jezusovega rojstva. Imel so praznično slovensko kosilo, ki sta ga pripravili Alenka in Jožica, slednja je doma iz Preske. Na nedeljo Svete družine je bila maša v kapeli Našega doma. Priporočili so se Sveti družini v varstvo.

Sicer pa je božič v Angliji družinski praznik, saj se umiri ves javni promet, je še povedal župnik Stanislav Cikanek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Člani laiških gibanj (photo: focolare.org) Člani laiških gibanj (photo: focolare.org)

Vatikan omejil mandat voditeljem gibanj in združenj

Papež je podpisal dekret, po katerem mandat voditeljev mednarodnih laiških gibanj in združenj ne sme trajati več kot pet let, ista oseba pa je lahko na tem položaju največ dva mandata. Izjema so ...