Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik

Božič v Clevelandu

27.12.2009, 23:16 Matjaž Merljak

V Clevelandu smo se prilično lepo pripravljali na rojstvo Zveličarja. V adventnem času smo sledili berilom in evangeliju vse štiri nedelje in tem so sledili priložnostni nagovori obeh župnikov, Kumšeta in Božnarja. Adventni venec s štirimi gorečimi svečami je dokaz, da je praznik skoraj tu. Obe cerkvi sta že praznično okrašeni z venci in jaslicami zunaj in notri. Posebno bi rad omenil jaslice v cerkvi svetega Vida, ki so res lepa priča pridnih in taletiranih ljudi, ki vsako leto poskrbijo, da so jaslice resnično vredne ogleda. Pridni farani so tudi poskrbeli, da sta cerkvi čisti za ta veliki dogodek. Tu spet pridejo v poštev verniki, prostovoljci, ki čutijo svetost časa.

V pripravah na Sveti dan je župnik Marije Vnebovzete lepo zapisal v farnem oznanilu na zadnjo adventno nedeljo. »Kristus je luč sveta … V temni in mrzli zimi je luč sveta razveselila Betlehem - novorojeno Dete, resnični Sin Božji, življenje in luč sveta. Več kot dva tisoč let pozneje, še vedno prinaša luč upanja, luč miru, luč vere, svetu izčrpanemu od cinizma, vojn in obupa. Tudi v teh zadnjih dneh adventa, za tiste, ki še v zadnjih trenutkih iščejo darila, nekaj možnih idej: za vaše sovražnike - odpuščanje; za vaše nasprotnike - strpnost; za vaše prijatelje - vaše srce; vašim sodelavcem - uslužnost; vsakemu - dobroto; vsakemu otroku - vzgled; samemu sebi - spoštovanje.« Če bi se vsi ravnali po teh navodilih bi bil praznik rojstva Odrešenika še toliko bolj doživet.

Na zunaj je pa svet, seveda kot vsako leto, na široko ves okrašen z lučkami in vabili v trgovine, ki pa nimajo dosti veze k praznovanju. To je le takozvani biznis, ki vabi k nakupovanju daril vseh vrst. Je res to praznovanje rojstva v burnem Betlehemu? Niti ne. Svet je tak kakršen je, a mi se moramo vesti po svojih prepričanjih in navodilih kristjanstva. Božič je več kot praznik, je Sveti dan, ko se spominjamo in obhajamo rojstvo Odrešenika, ki nam je odprl z svojim trpljenjem vrata nebeška. Zato zasluži, da se na ta dan posvetimo njemu, ga spoštujemo in smo mu hvaležni, saj njegova ljubezen je neizčrpna.

V pripravah na ta praznik je škof Edvard Pevec, kot že dolgo vrsto let, obhajal posebno mašo v semenišču, kjer stanuje. Ta daritev vedno nekako zastavi priprave na božič, saj jo daruje na petek najbližji Miklavževemu večeru. Pri tej maši običajno poje mešani pevski zbor Glasbena matica in po maši sledi srečanje z škofom. Oglase se pa tudi že prve božične pesmi.

Pot k polnočnici je bila letos prilično normalna, saj vreme, čeprav zimsko, ni delalo nobenih težav. Morda prav zato tudi dober obisk. Pol ure pred polnočnico so pevski zbori s kora prepevali božične pesmi, ko verniki pridejo k maši. Večje število ljudi je prišlo že dosti zgodaj, da so poslušali lepo petje, in se tako poglobili k dogodku, ki se je zgodil v Betlehemu pred več kot 2.000 leti. Po polnočnici se je večje število vernikov zadržalo v cerkvi in si od bližje ogledalo jaslice. To posebno družine z majhnimi otroki, ki so našli jaslice prav pravljične. Seveda je bil to tudi zlati čas si seči v roke in izmenjati božična voščila drug drugemu. To rokovanje je tudi potekalo pred cerkvijo, ker je vreme dopuščalo se zadržati brez zmrzovanja. Na Sveti dan je pa pihal močan veter, a snega ali drugih padavin pa ni bilo. Veter je pa odnesel marsikateri hiši delček strehe in preprečil električni dotok, kjer so padla drevesa in pretrgala žico. Včeraj, v soboto je vihar prenehal in posijalo je toplo sonce.

Prav v teh trenutkih pa poslušamo koncert božičnih pesmi, ki jih v cerkvi svetega Vida pojeta združena zbora s prijatelji pod vodstvom marljivega pevovodje, Janeza Sršena. Sicer so program letos malo spremenili. Vsefarna maša se danes bere ob pol dvanajstih in nato koncert ob 13:00. S to spremembo si župnik upa dati možnost večjemu obisku pri koncertu in maši. Po koncertu bo prijateljsko srečanje v dvorani, kjer bo spet lepa prilika si voščiti drug drugem vesel božič in srečno novo leto. Zbor bo pa ta koncert ponovil v sredo zvečer ob 19:00 v cerkvi Marije Vnebovzete.

Vesele božične praznike vsem poslušalcem in osebju Radia Ognjišče, iz Clevelanda Tone Ovsenik

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...