Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Melbournu se pripravljajo na božič in novo leto

| 15.12.2009, 07:00 Matjaž Merljak

Ob misli na božične pesmi in jaslice se vsi vračamo v kraje, od koder prihajamo. Kljub razdalji in letom bivanja izven domačega ognjišča se navade in običaji niso kaj dosti spremenili.

Še več, vse bolj so se nam zakoreninili v naša srca, vse več se zavedamo, kaj smo prinesli s seboj, zato jih spoštujemo in predajamo naprej mlajši generaciji. Sadike poganjajo, korenine zalivamo z ljubeznijo, da bo nekoč zraslo drevo življenja - dota slovenskega rojaka na avstralskih tleh. Zgleda,d a bo vzelo še nekaj let, vidi se pa že, da drevo počasi zeleni.

V Melbournu živimo že od vsega začetka severno vzhdno od mesta in s tem najbližjemu slov. društvu Planica. Letos se je društvo že zapisalo z 37 leti delovanja. Seveda je najstarejše društvo pred nekaj tedni slavilo 55 let.

Naša »Planica« kar po domače se temu reče - dom od doma - sestavlja 168 družin, ki pa prihajamo prav iz vse Slovenije. Vsi smo prijatelji, delamo skupaj in tudi radi zapojemo, še posebno po kakšni prireditvi. Domači harmonikarji prinesejo s seboj svoj meh in oglasi se pesem vse od Istre, preko Dolenjske, dol do Štajerske in nekaj pa ostane tudi za Gorenjce. Vsako leto proslavljamo in se veselimo pustnih norčij in krofov, za tem sledijo slov. prazniki vseh sort. Člani še vedno radi prihajajo na društvo, moči vidno pojenjujejo in tudi mladih primanjkuje.

Kot letošnja predsednica društva sem prevzela nalogo in obljubila članom, da bomo delali in skrbeli za poslopja, ki so milijonske vrednosti, dokler bodo naše moči dopuščale in nudile zabavo članom njih prijateljev, naši mladini in njih otrokom. Poslopje sprejme do 600 ljudi, kuhinja in bar, jedilnica za 150 ljudi, na baliniščih lahko igra na enkrat šest skupin - dvanajst ekip, imamo razred za osnovnošolčke, knjižnico, lovsko sobo, ogromen parkirni prostor, tenis igrišče in pet minut do morja - čudovite plaže.

Letošnje slovo od starega leta se nam že sedaj obeta okoli 300 ljudi, morda še več. Lepo je biti v družbi prijatelja, se veseliti, popiti kozarček za zdravje, slovensko govoriti, še Ivan Cankar je zapisal: slovenska beseda je beseda praznika, petja in vriskanja.

Naj veljajo te besede za ta konec leta, v naslednjem letu pa nadaljujmo in z dobro voljo premagajmo marsikatero uro samote, žalosti ali trpljenja.

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...