Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

V Melbournu se pripravljajo na božič in novo leto

15.12.2009, 07:00 Matjaž Merljak

Ob misli na božične pesmi in jaslice se vsi vračamo v kraje, od koder prihajamo. Kljub razdalji in letom bivanja izven domačega ognjišča se navade in običaji niso kaj dosti spremenili.

Še več, vse bolj so se nam zakoreninili v naša srca, vse več se zavedamo, kaj smo prinesli s seboj, zato jih spoštujemo in predajamo naprej mlajši generaciji. Sadike poganjajo, korenine zalivamo z ljubeznijo, da bo nekoč zraslo drevo življenja - dota slovenskega rojaka na avstralskih tleh. Zgleda,d a bo vzelo še nekaj let, vidi se pa že, da drevo počasi zeleni.

V Melbournu živimo že od vsega začetka severno vzhdno od mesta in s tem najbližjemu slov. društvu Planica. Letos se je društvo že zapisalo z 37 leti delovanja. Seveda je najstarejše društvo pred nekaj tedni slavilo 55 let.

Naša »Planica« kar po domače se temu reče - dom od doma - sestavlja 168 družin, ki pa prihajamo prav iz vse Slovenije. Vsi smo prijatelji, delamo skupaj in tudi radi zapojemo, še posebno po kakšni prireditvi. Domači harmonikarji prinesejo s seboj svoj meh in oglasi se pesem vse od Istre, preko Dolenjske, dol do Štajerske in nekaj pa ostane tudi za Gorenjce. Vsako leto proslavljamo in se veselimo pustnih norčij in krofov, za tem sledijo slov. prazniki vseh sort. Člani še vedno radi prihajajo na društvo, moči vidno pojenjujejo in tudi mladih primanjkuje.

Kot letošnja predsednica društva sem prevzela nalogo in obljubila članom, da bomo delali in skrbeli za poslopja, ki so milijonske vrednosti, dokler bodo naše moči dopuščale in nudile zabavo članom njih prijateljev, naši mladini in njih otrokom. Poslopje sprejme do 600 ljudi, kuhinja in bar, jedilnica za 150 ljudi, na baliniščih lahko igra na enkrat šest skupin - dvanajst ekip, imamo razred za osnovnošolčke, knjižnico, lovsko sobo, ogromen parkirni prostor, tenis igrišče in pet minut do morja - čudovite plaže.

Letošnje slovo od starega leta se nam že sedaj obeta okoli 300 ljudi, morda še več. Lepo je biti v družbi prijatelja, se veseliti, popiti kozarček za zdravje, slovensko govoriti, še Ivan Cankar je zapisal: slovenska beseda je beseda praznika, petja in vriskanja.

Naj veljajo te besede za ta konec leta, v naslednjem letu pa nadaljujmo in z dobro voljo premagajmo marsikatero uro samote, žalosti ali trpljenja.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...