Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka | (foto: Matjaž Merljak)

V Clevelandu praznovali državni praznik

13.12.2009, 19:02 Matjaž Merljak

Že je tretja nedelja v adventu in v teku so v Clevelandu priprave na božic, kot povsod po svetu med Kristjani. Razne organizacije imajo svoje božičnice, kjer se zberejo člani, njihovi družine in prijatelji.

Izmenjajo si voščila in si prijateljsko sežejo v roke s toplimi željami za lepo praznovanje rojstva Odrešenika. To so lepe navade, kakor je tudi lep običaj, ki ga rojaki v Clevelandu zvesto hranimo in to je Miklavževanje. Obe naši slovenski sobotni šoli vsako leto pripravita lepo presenečenje svojim učencem. V župniji Marije Vnebovzete je tako Miklavževanje potekalo v soboto zvečer, 5. decembra. Učenke in učenci te šole so pod vodstvom učiteljic in učiteljev pripravili in zaigrali igrico Franc Juvana, Čudeži se še dogajajo. Naj pohvalim nastopajoče in voditelje, ker so v lepi slovenščini izvedli igrico. Po njej se je na odru pojavil Miklavž, vse pozdravil in obdaril mladino. Miklavž pa seveda tudi na njegov večer ni prenehal z svojim poslanstvom. To je nadaljeval naslednji dan in se oglasil v dvorani pri svetem Vidu, kjer so ga mladi pričakali z odlomki Gržinčičeve operete, Miklavž prihaja. Sam otroški svetnik se je po igrici prikazal v spremstvu angelcev in po kratkem nagovoru obdaril nestrpno mladino. Zahvala gre vsem, ki so na kakršen koli način pripomogli k uspehu obeh Miklavževanj in ohranjanju tega lepega izročila. To je bilo potrjeno z velikim obiskom obeh tradicionalnih prireditev.

V torek je bil praznik Marijinega Brezmadežnega Spočetja. Leta 1854 je papež Pij IX. razglasil versko resnico, da je bila blažena Devica Marija v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha in sicer z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, Odrešenika človeškega rodu. Čeprav je bila verska resnica proglašena šele v 19. stoletju, je bilo praznovanje tega praznika že v najstarejših časih v vzhodni in zahodni Cerkvi, je zapisal župnik Janez Kumše v farnem oznanilu. Na predvečer praznika je daroval vigilijo in na praznik so bile tri daritve. Tako je imel vsak priliko priti k maši na ta zapovedan praznik. Seveda so pa bile tudi tri svete daritve v cerkvi svetega Vida na praznik ob maševanju župnika, Jožeta Božnarja.

Dan samostojnosti in enotnosti smo v Clevelandu praznovali že preteklo sredo. To zaradi božičnih praznikov in prostosti slovenskega ambasadorja Slovenije, Romana Kirna. Generalni konzul v Clevelandu, Jure Žmavc s soprogo Janjo, je povabil v goste slovenskega ambasadorja Romana Kirna in soprogo Jovano, da se proslavi ta dan. S takozvanim koktailom, mešano pijačo in lahkim prigrizkom smo se prijateljsko pogovarjali in seveda sta nas oba nagovorila ambasador Kirn kakor tudi generalni konzul Jure Žmavc in obenem zaželela lepo praznovanje prihajajočih božičnih praznikov in novega leta. Vse to je potekalo v prostorih Slovenskega muzeja in arhiva, kjer je tudi razstava slovenskih izročil Miklavža in božičnih dni.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...