Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Cerkev v Gornjem Seniku, orgle (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev v Gornjem Seniku, orgle

Nove orgle v Gornjem Seniku

11.12.2009, 09:51 Matjaž Merljak

V gornjeseniški cerkvi so pred kratkim po več kot štiridesetih letih spet zadonele orgle. Domači župnik Ferenc Merkli jih je slovesno blagoslovil na god svete Cecilije.

Vendar pa pot do novih orgel ni bila preprosta. Več o tem pa je gornjeseniški župnik, povedal kar sam: "Ko so ljudje prvič zbrali denar, je prišel mojster in vzel denar, vrnil pa se nikoli ni." Vendar pa gospod župnik ni obupal, saj so mu farani oporekali, kje bo dobil organista in kje denar - 20 milijonov takratnih tolarjev. Zanimivo pa je bilo, kako so prišli do denarja. Dobrota je prišla iz Amerike.

 Že v Svetem pismu beremo, da tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu in tako je bilo tudi na Gornjem Seniku. Tako so v župniji na Gornjem Seniku dobili nove orgle. Njihov pomen pa je globlji od zgolj glasbene vrednosti. Večinoma pojejo stare slovenske pesmi in prekmurske pesmi. Organist zelo lepo igra in poje v slovenskem jeziku. V znak hvaležnosti sveti Cecilji so zbor poimenovali po nje in upajo, da zboru pomaga, da bodo veselo peli in hvalili Boga. Nove orgle bodo tako pripomogle ne samo k bogatejšemu bogoslužju, ampak tudi k v večji povezanosti porabskih Slovencev.

 

Cerkev v Gornjem Seniku
Cerkev v Gornjem Seniku © Matjaž Merljak

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...