Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Umrl Anton Dejak, izseljenski duhovnik v Franciji

09.12.2009, 09:53 Matjaž Merljak

V Aumetu v Franciji je 26. novembra 2009 umrl izseljenski duhovnik Anton Deják. Bil je zvest sodelavec v pastorali Slovencev in tudi na francoski župniji. Rodil se je 8. maja leta 1926 v Ljubljani, sicer pa izhaja iz župnije Ribnica na Dolenjskem.

Anton Dejak je leta 1945 zapustil Jugoslavijo, zadrževal se je v Avstriji in Italiji, leta 1947 pa odplul v Argentino. 13. januarja 1952 je bil posvečen v duhovnika v Buenos Airesu in je sedem let deloval kot kaplan v dveh različnih škofijah. Oktobra leta 1958 je prišel v Francijo in nato kmalu v Aumetz. Tam je bil dodeljen slovenski skupnosti, ki je obsegala severni del škofije Metz in to službo je opravljal kar 40 let. Hodil je tudi v Luksemburg in Nancy. Leta 1969 je prejel francosko državljanstvo. Leta 2002 je obhajal zlati jubilej duhovništva, septembra istega leta pa je odšel v pokoj. Kljub temu je veliko pomagal župniku v Aumetzu in bil duhovni voditelj rojakov.

Pogreb pokojnega izseljeniškega duhovnika je bil na god svetega Andreja, v ponedeljek, 30. novembra 2009, v Aumetzu. Pogreb je vodil škofov vikar, zbralo se je 20 duhovnikov, med njimi pet slovenskih izseljeniških ter predstavniki tujih misij iz Mosselle.

Župnik in dekan je lepo orisal lik tega slovenskega duhovnika. Med navzočimi slovenskimi duhovniki so bili Janez Puclje, Marjan Bečan, Martin Retelj, Janez Modic in Roman Kutin iz Nemčije. Bilo je tudi lepo število navzočih vernikov. Pogreb je bil večinoma v francoskem jeziku, slišale pa so se slovenske pesmi. Dolgoletnega duhovnika, v 83 letu starosti in 58 letu duhovništva so k počitku položili v francosko zemljo. Slovenski duhovniki so zapeli V nebesih sem doma.

Anton Dejak
Anton Dejak © Matjaž Merljak

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...