Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Umrl Anton Dejak, izseljenski duhovnik v Franciji

09.12.2009, 09:53 Matjaž Merljak

V Aumetu v Franciji je 26. novembra 2009 umrl izseljenski duhovnik Anton Deják. Bil je zvest sodelavec v pastorali Slovencev in tudi na francoski župniji. Rodil se je 8. maja leta 1926 v Ljubljani, sicer pa izhaja iz župnije Ribnica na Dolenjskem.

Anton Dejak je leta 1945 zapustil Jugoslavijo, zadrževal se je v Avstriji in Italiji, leta 1947 pa odplul v Argentino. 13. januarja 1952 je bil posvečen v duhovnika v Buenos Airesu in je sedem let deloval kot kaplan v dveh različnih škofijah. Oktobra leta 1958 je prišel v Francijo in nato kmalu v Aumetz. Tam je bil dodeljen slovenski skupnosti, ki je obsegala severni del škofije Metz in to službo je opravljal kar 40 let. Hodil je tudi v Luksemburg in Nancy. Leta 1969 je prejel francosko državljanstvo. Leta 2002 je obhajal zlati jubilej duhovništva, septembra istega leta pa je odšel v pokoj. Kljub temu je veliko pomagal župniku v Aumetzu in bil duhovni voditelj rojakov.

Pogreb pokojnega izseljeniškega duhovnika je bil na god svetega Andreja, v ponedeljek, 30. novembra 2009, v Aumetzu. Pogreb je vodil škofov vikar, zbralo se je 20 duhovnikov, med njimi pet slovenskih izseljeniških ter predstavniki tujih misij iz Mosselle.

Župnik in dekan je lepo orisal lik tega slovenskega duhovnika. Med navzočimi slovenskimi duhovniki so bili Janez Puclje, Marjan Bečan, Martin Retelj, Janez Modic in Roman Kutin iz Nemčije. Bilo je tudi lepo število navzočih vernikov. Pogreb je bil večinoma v francoskem jeziku, slišale pa so se slovenske pesmi. Dolgoletnega duhovnika, v 83 letu starosti in 58 letu duhovništva so k počitku položili v francosko zemljo. Slovenski duhovniki so zapeli V nebesih sem doma.

Anton Dejak
Anton Dejak © Matjaž Merljak

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...